Pariisin terrori-iskussa voi olla kyse ääri-islamistisen terroristijärjestö al-Qaidan ja sen haastajan, Isisin eli Islamilaisen valtion, valtataistelusta, arvioidaan Lähi-itään keskittyvän yhdysvaltalaisen al-Monitor-lehden analyysissä.

Lehden otsikon mukaan ”al-Qaida haastaa Islamilaisen valtion Pariisin hyökkäyksellä”. Sekä al-Qaida että IS ovat ylistäneet 12 ihmisen kuolemaan johtanutta tekoa, mutta kumpikaan ei ole ottanut siitä kunniaa. Sen sijaan hyökkääjät itse kertoivat edustavansa Jemenin al-Qaidaa ja ainakin yhden tekijän tiedetään olleen tekemisissä al-Qaidan kanssa.

Lännessä hyökkäystä on selitetty ensisijaisesti Charlie Hebdon -lehden provosoivilla pilakuvilla, mutta al-Monitor arvioi, että lehden islam-kritiikki voi olla sivuseikka.

– On hyvin mahdollista, että Pariisin hyökkäyksessä on enemmän kyse IS:stä kuin pyhän sodan käymisestä länttä vastaan, al-Monitor kirjoittaa.

Lehti kertoo ääri-islamististen ryhmittymien välisen vihanpidon ja kilpailun alkaneen alkuvuodesta 2014, kun al-Qaida irtisanoutui IS:n toimintatavoista. Tämän jälkeen al-Qaida on jäänyt IS:n varjoon jihadistisen maailman sisäisessä mittelössä. Syyriassakin IS on vahvempi kuin al-Qaidan paikallinen elin Jabhat al-Nusra, mutta vastaiskuna Jabhat al-Nusra on ilmoittanut oman islamisten valtionsa perustamisesta.

– Ei ole parempaa keinoa kertoa jihadistiehdokkaille, että al-Qaida on yhä päällikkö, kuin tehdä terrori-isku keskellä eurooppalaista suurkaupunkia, al-Monitor pohtii.

– Näistä kahdesta vain al-Qaida on tehnyt terrori-iskun lännessä.

Suomessa kansainvälisen politiikan professori Jouni Suistola on esittänyt samansuuntaisen näkemyksen Pariisin iskusta kuin al-Monitor.

Myös laajalle levinneessä brittilehti Telegraphin artikkelissa pohditaan, onko Pariisin iskulla lopulta juurikaan tekemistä Charlie Hebdon julkaisemien Mohammad-pilakuvien kanssa. Kirjoittajan arvion mukaan islamistiterroristeja ei kiinnosta satiiri tai profeetta Muhammadin kunnian puolustaminen, vaan länsimaiden muslimien eristäminen muusta yhteiskunnasta. Jos Pariisin isku synnyttää lännessä muslimivihaa, se voi samalla ajaa länsimaissa asuvia muslimeja jihadismin pariin.