Alkoholin nauttiminen parantaa ihmisen muistia ja nopeuttaa oppimista, kertoo tuore päihdetutkimus.

Arvostetussa Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistu neurobiologi Hitoshi Morikawan artikkeli vahvistaa aiemmin syntynyttä käsitystä päihderiippuvuudesta oppimis- ja muistihäiriönä.

Äkkiseltään kummalliselta kuulostava löydös perustuu aivokemiaan. Nautittaessa alkoholi tai muu päihde kaappaa haltuunsa aivojen dopamiinituotannon ja aiheuttaa mielihyvän tunteita.

Aivot puolestaan aktivoituvat dopamiinin vaikutuksesta ja pistävät muistiin, minkälaisessa tilanteessa, seurassa ja mitä tehdessä mielihyvää on koettu.

Toisin sanoen aivot oppivat, että juodessa - tai muuten päihtyneenä - on hyvä olla ja muistavat tilanteet, jotta ihminen voisi toistaa tämän hyvänolon lähteen.

Näin ollen ihmisen mielessä vahvistuu - jopa ehdollistuu - pikku hiljaa muistot baarissa käymisestä, ystävien kanssa seurustelusta, ruoasta ja muusta alkoholin nauttimisen ympäristöstä.

Toisaalta, jos ihminen juopottelee yksin kotonaan, tämäkin muisto ja sen yhteys mielihyvään vahvistuu ihmisen mielessä.

Oppiminen päihtyneenä ei tosin tapahdu tietoisella tasolla, vaan tiedostamattomalla alitajun tasolla.

- Pohjimmiltaan alkoholisti ei ole koukussa mielihyvään tai helpotuksen tunteeseen, jonka alkoholin juominen aiheuttaa. He ovat koukussa siihen olotilaan, ympäristöön, ihmisiin ja kaikkeen mikä liittyy alkoholin juomiseen, Morikawa kertoo Science Daily -lehdessä.

Samankaltaisia tuloksia on saatu aiemminkin, ja uusi tutkimus vahvistaa asian. Jatkossa Morikawan tarkoitus on kehittää hoitoa päihderiippuvuuteen, jonka avulla tämä yhteys mielihyvän ja päihtyneisyyden välillä voitaisiin purkaa.

Tarkempaa tietoa Teksasin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta esimerkiksi Science Daily -verkkolehdestä.

Juttua on päivitetty 18.11.2014 otsikon osalta.