Asuntojen kysyntä on Suomessa tällä hetkellä hyvä, mutta nihkeät pankit ovat kiinteistönvälittäjien mukaan nyt asuntokaupan tulppana.

Asuntomarkkinoilla edelleen vahvaa positiivisuutta, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL toteaa markkinaennusteessaan, jossa 1 350 välittäjää on antanut ennusteensa seuraavalle vuosineljännekselle.

Tampereella kauppa käy vilkkaasti kuin verkatehtaan linjat taannoin. Tampereen lisäksi myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntäennuste on erityisen korkealla. Koko Suomessa 78 prosenttia välittäjistä arvioi kysynnän nousevan tai ainakin pysyvän ennallaan.

Lainansaannin hankaluus, sekä pankkien palvelujen saatavuuden heikentyminen, ovat herättäneet huomioita välittäjien keskuudessa. Usein kauppa-aikojen saaminen on tuskan takana pankin vanhoille asiakkaillekin. Lainaneuvottelut ovat puolestaan hitaita, eivätkä hyvätuloisetkaan vuokralta omaan asuntoon mielivät tahdo SKVL:n mukaan saada lainaa.

Omarahoitusosuuden vaatimus asuntolainoissa kiristyy heinäkuun alussa.

Omarahoitusosuusvaatimuksen nousu 15 prosenttiin muilta kuin ensiasunnonostajilta, tulee vaikuttamaan jonkin verran asuntokauppaan. Kauppamäärät nousevat kesäkuussa ennen asetuksen voimaantuloa ja laskevasti hieman sen jälkeisinä kuukausina.

Lähde: Talouselämä

LUE MYÖS: Torstaina saattaa tulla tärkeä viesti asuntovelallisille: ”Korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin”