Australiassa Tasmanian osavaltio harkitsee tupakan ostokieltoa kaikille, jotka ovat syntyneet vuoden 2000 jälkeen, kertoo brittilehti Telegraph. Tavoitteena on synnyttää ”tupakkavapaa sukupolvi”.

Laki kieltäisi myymästä tupakkaa ihmiselle, joka on syntynyt vuoden 2000 jälkeen – vaikka tämä olisi jo täyttänyt 18 vuotta. Lakia esittäneen kansanedustaja Ivan Deanin mukaan laki olisi helppo ottaa käyttöön, koska se vain estäisi nuoria ”ostamasta tuotetta, jota he eivät jo valmiiksi voi ostaa”.

–Tämä tarkoittaisi, että meillä olisi sukupolvi ihmisiä, jotka eivät altistuisi tupakkatuotteille, Dean sanoo Telegraphin mukaan.

Tasmanian osavaltion parlamentti on jo hyväksynyt lakiesityksen, jonka myötä kielto tulisi voimaan vuonna 2018. Nyt lain vahvistamista harkitsee maan hallitus.

Telegraph-lehden jutussa mainitaan lisäksi, että vastaavanlaista kieltoa harkittaisiin Singaporessa – ja Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön tupakkapoliittisia toimenpiteitä valmisteleva neuvotteleva virkamies Meri Paavola kuitenkin kertoo Uudelle Suomelle, että Tasmanian malli ei ole ainakaan virallisesti harkinnassa Suomessa.

– Se on kiinnostava ajatus. Siinä on hyviä elementtejä. Voisi sitä harkita, hän sanoo Uudelle Suomelle. Lue lisää täältä.