Astra Zenecan koronavirusrokote vähentää myös tartuntoja, ilmenee uudesta tutkimuksesta, joka tehtiin Oxfordin yliopistossa. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa The New York Times.

Nyt saadut tutkimustulokset ovat ensimmäiset, jotka todistavat, että rokote paitsi vähentää vakavia tautimuotoja ja kuolleisuutta, estää myös koronavirustartuntoja.

LUE SEURAAVAKSI:

Asiaa tutkittiin ottamalla viikoittain pumpulipuikkonäytteitä niin rokotuksen saaneilta kuin rokottamattomiltakin ihmisiltä. Rokotetuilla ihmisillä virusta löytyi näytteistä 67 prosenttia vähemmän. Tutkimuksen tulokset ovat vielä vertaisarvioimattomia, mutta tutkijat sanovat, että rokote voi vähentää viruksen leviämistä lähes kahdella kolmanneksella.

Jos virusta ei ole, ihminen ei voi myöskään tartuttaa sitä eteenpäin.

Aiemmin on pohdittu, levittävätkö rokotetut ihmiset tartuntaa kuitenkin eteenpäin, jos rokote estää oireet, mutta ei tartuntaa.

Tutkimuksen tulokset on otettu vastaan ilolla, mutta lisäarvioita kaivataan.

Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan tutkijat huomasivat myös, että yksikin annos rokotetta antaa 76-prosenttisen suojan covid-sairautta vastaan. Asiaa tutkittiin, kun rokotuksesta oli kulunut kolme kuukautta ja kolme viikkoa. Uutisten jälkeen monissa maissa on päätetty panostaa siihen, että mahdollisimman moni saadaan rokotettua edes kerran virusta vastaan. Myös Suomi kertoi rokotetaktiikan muutoksesta tänään.

Alkuperäisissä tutkimuksissa Astra Zenecan rokotteen tehosteannos otettiin kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että teho on parempi, jos rokotteiden välillä on pidempi aika. Aika selittää myös sitä, miksi ensin näytti siltä, että puolikas ensiannos rokotetta oli tehokkaampi kuin kokonainen.

LUE LISÄÄ MEDIUUTISISTA: