Hallituspuolueista perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan eniten, ja perussuomalaisten kannattajat ovat siirtyneet SDP:n, Vasemmistoliiton ja pienpuolueiden kannattajiksi sekä nukkuviksi, kertoo ajatuspaja e2:n tänään maanantaina julkistettu raportti Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista.

–Perussuomalaiset hajoaa moneen suuntaan, tutkimuksessa todetaan.

Valtiotieteen tohtori Jussi Westinen selvensi asiaa tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

–Perussuomalaiset on oma tapauksensa. Vaalien jälkeen sieltä on siirtynyt eniten äänestäjiä SDP:hen, jonkin verran Vasemmistoliittoon, Westinen sanoi.

–Erityisen mielenkiintoista on se, että perussuomalaisista on siirrytty sekä niihin, jotka eivät äänestäisi, että aika paljonkin niihin, jotka sanovat, että äänestäisivät tällä hetkellä jotain eduskunnan ulkopuolista puoluetta, hän totesi.

Perussuomalaisten kannatus oli viimeisimmän gallupin mukaan enää vain 8,5 prosenttia. Viime vuoden eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänesti 17,6 prosenttia äänestäjistä.

Perussuomalaisille lojaaleista vastaajista 62 prosenttia pitää hallituksen tekemiä säästöjä eli leikkauksia perusteltuina. Vasemmistopuolueisiin siirtyneissä puolueen entisissä äänestäjissä vastaava osuus oli vain 28 prosenttia.

– Siellä todella vahvasti näkyi se, että tämä hallituksen talouspolitiikka ei ole tyydyttänyt merkittävää osaa entisistä perussuomalaisten äänestäjistä, Westinen kommentoi.

Osa lähtijöistä ”hyvin maahanmuuttovastaisia ja pettyneitä demokratiaan”

Tutkimuksen mukaan äänestämättömien ryhmään tai eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannattajiksi siirtyneet entiset perussuomalaisten äänestäjät ovat ”hyvin maahanmuuttovastaisia ja pettyneitä demokratian toimivuuteen”.

–Tässä hyvin heijastuu se, että perussuomalaisiin asetettiin suuria toiveita 2015 vaaleissa. Kun he pääsivät hallitukseen, se koettiin varmasti sellaiseksi viimeiseksi vaihtoehdoksi monelle, koska tutkimukset osoittavat, että moni tällainen yleensä passiivinen äänestäjä on mobilisoitunut äänestämään perussuomalaisia. Nyt sitten nämä pettyneet ihmiset hakevat paikkaansa, Westinen kertoi.

Tutkijat eivät kuitenkaan pystyneet tämän tutkimuksen perusteella kertomaan, mihin pienpuolueisiin perussuomalaisten kannattajia on eniten siirtynyt.

Muidenkin suomalaisten usko politiikkaan rapautunut – yksi syy eriskummalliset hallituskoalitiot

Tutkimuksessa paljastui Westisen mukaan, että äänestäjien turhautuminen on lisääntynyt myös kaiken kaikkiaan.

– Aika huonot mielialat on erinäisistä syistä äänestäjäkunnassa. Puoluekannatuksen pirstaloituminen tekee hallituksen kokoamisesta yhä vaikeampaa, ja on enemmän sovitettavia ristiriitoja, hän sanoi.

Kansalaisten luottamusta politiikkaan on Westisen mukaan heikentänyt muun muassa se, että Suomessa on ollut jo 90-luvulta lähtien ”eriskummallisia hallituskoalitioita”. Tällä hän viittaa esimerkiksi kokoomuksen ja vasemmistoliiton sekä vihreiden ja kristillisdemokraattien mahtumiseen samoihin hallituksiin.

–Lisäksi yksikään hallitus ei ole ollut tässä erityisen vakiintunut ja toimivaksi todettu. Se heijastuu myös siihen, että kansalaiset ovat tutkimusten mukaan menettäneet viime vuosina yhä enemmän uskoaan siihen, että päätöksiä voidaan saada aikaan politiikassa, Westinen sanoi.

–Kukin puolue on vuorollaan hallituksessa ja välillä haetaan vauhtia oppositiosta, ja siellä kannatus kasvaa, ja sitten taas päästään hallitukseen ja siellä joudutaan niiden ikävien ja vaikeiden ratkaisujen eteen ja äänestäjät palkitsevat ja rankaisevat toistuvalla syklillä, hän totesi.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4705 suomalaista. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.–21.3.2016. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin 2000-luvun eduskuntavaalitutkimusaineistoja. Kysymyksenasettelusta, analyyseistä ja tutkimusraportista vastasi ajatuspaja e2.