Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vastaa Uuden Suomen haastattelussa alle kuuden euron pizzoista nousseeseen kohuun.

Poliisi aloitti eilen kampanjan ”liian edullista” pizzaa myyvien ravintoloiden narauttamiseksi. Kampanja on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä muun muassa siitä, että poliisilla olisi isompiakin harmaan talouden asioita tutkittavanaan.

- Ei tässä ole kyse pienestä asiasta, Lappi sanoo ja viittaa arvioon, jonka mukaan verojen ja lakisääteisten maksujen laiminlyönneistä alalle aiheutuvat vuosittaiset vahingot ovat 300–400 miljoonaa euroa.

- Puhutaan merkittävästä määrästä työpaikkoja, jotka eivät ole työehtosopimusten piirissä ja verotuloista, jotka jäävät saamatta, Lappi sanoo.

Lapin mukaan kilpailuasetelma paranisi ja työntekijöiden oikeudet toteutusivat paremmin, jos alle kuuden euron pizzoista päästäisiin eroon. Lapin mukaan ei ole oikeudenmukaista, että samalla paikkakunnalla toimivista yrittäjistä toinen noudattaa lakeja ja toinen ei.

- On epäreilua, jos rehellinen yrittäjä ei pärjää, Lappi sanoo.

Lapin mukaan tilanne on edelleen se, kuten vuonna 2011, että vain harva kebab-pizzeria on MaRan jäsen. Sekä kebab-ravintoloita että pizzerioita on jäseninä, mutta vähän sellaisia, ”joiden nimessä ovat molemmat sanat”.

- Meillä on jäseninä satoja etnisiä ravintoloita, Lappi sanoo.

Hän huomauttaa, että MaRan jäsenyyden myötä yrittäjä sitoutuu muun muassa noudattamaan yleissitovia työehtosopimuksia. Lisäksi MaRa voi selvittää, onko sen jäsenillä verovelkoja.

Lappi toteaa, että kaikki harmaa talous ei ole tahallista. Hänen mukaansa ulkomailta tulevalle yrittäjälle on haaste saada haltuunsa Suomen ”sääntöviidakko”.

MaRan mukaan noin 8-10 prosenttia ravintola-alasta on harmaan talouden piirissä. Lappi toteaa, että osuus on kansainvälisesti katsottuna matala. Esimerkiksi Virossa osuus on peräti puolet, Lappi sanoo.

Hänen mielestään harmaan talouden torjuntakampanja on kuitenkin tärkeä, jottei harmaan talouden taso pääse nousemaan Suomessa.