Forssassa vihittiin käyttöön tänään uusi, Suomen suurin, varavoimalaitos. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) korosti varavoimalaitoksen vihkimistilaisuudessa, että ilman varavoimalaitosta Suomen koko sähköjärjestelmä voisi häiriötilanteiden sattuessa kaatua.

Laitoksella varmistetaan Suomen sähköjärjestelmän toimivuutta häiriötilanteissa.

Varavoimalaitos on Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin rakennuttama.

Uuden 318 megawatin varavoimalaitosta ei käytetä kaupallisessa sähköntuotannossa, vaan ainoastaan sähköjärjestelmän häiriötilanteissa, Fingrid kertoo.

Voimalaitos voidaan käynnistää 15 minuutissa kauko-ohjauksella Fingridin kantaverkkokeskuksesta Helsingistä. Polttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä.

Hanke on Fingridin historian suurimpia projekteja. Laitoksen rakentamiskustannukset olivat yhteensä 111 miljoonaa euroa.

Elinkeinoministeri Vapaavuori korosti varavoimalaitoksen vihkimistilaisuudessa, että nopeasti vaihteleva sähköntuotanto ja uudet suuret voimalaitokset lisäävät tarvetta nopeasti säädettävälle tuotantokapasiteetille.

– Ilman säätävää kapasiteettia paikalliset häiriötilanteet saattavat johtaa suurhäiriötilanteisiin tai pahimmillaan koko sähköjärjestelmän kaatumiseen. Tämä tekee Forssan uudesta voimalaitoksesta kansallisesti erittäin tärkeän, Vapaavuori sanoi.

Yleisradion MOT-ohjelma väitti aiemmin maaliskuussa, että terrori- tai ohjusisku Suomen sähköverkkoon voisi saada koko Suomen ”polvilleen” 15 minuutissa.

Laajamittainen sähkökatko voisi etenkin talvella tarkoittaa katastrofia, kun ihmiset paleltuisivat koteihinsa ilman lämmitystä ja muun muassa vedenjakelu häiriintyisi, MOT kertoi.

Maanpuolustuskorkeakoulun taktiikan laitoksen sotilasprofessori, eversti ja tekniikan tohtori Mika Hyytiäinen arvioi Uudelle Suomelle, että Suomen puolustusvoimilla ei olisi käytännössä mitään kykyä suojautua ballistiselta ohjusiskulta, jos sellainen kohdistuisi Suomen sähköverkkoon.