Ekonomistit odottavat Euroopan keskuspankin EKP:n torstaisen linjauksen jälkeen yleisesti, että ohjauskorko nousee aikaisintaan ensi vuoden kesällä. Moni odottaa, että korkoja nostetaan vasta vuoden 2019 joulukuussa.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kuitenkin varoittaa, että korkoa saatetaan nostaa aikaisemmin.

–Olen sitä mieltä, että käytännössä kaikki on ehdollista datalle eikä EKP voi sulkea pois mahdollisuutta nostaa korkoa aiemmin jos datan perusteella tähän on syytä, hän toteaa Twitterissä.

Joka tapauksessa EKP:n viesti on Heiskasen mukaan hyvä muistutus asuntovelallisille.

–Ehkä itse kunkin on syytä tehdä stressitesti, ja miettiä onko syytä varautua siihen, että korot nousevat nykyisiä hyvin maltillisia odotuksia nopeammin, hän kommentoi OP:n nettisivuilla.

Toinen OP:n ekonomisti Henna Mikkonen listaa blogissaan neljä merkkiä ylivelkaantumisesta.

Ensimmäiseksi hän muistuttaa, että Suomen Pankki pitää yhtenä ylivelkaantumisen merkkinä sitä, jos kotitaloudella on velkaa yli viisi kertaa käytettävissä olevien vuositulojen verran.

Toisena Mikkonen mainitsee mittarit, joissa katsotaan lainanhoitomenojen osuutta käteen jäävistä tuloista.

–Jos lainanhoitokuluihin menee yli 40 prosenttia käteen jäävistä tuloista, ollaan jo vahvasti riskirajoilla. Etenkin kun tulevaisuudessa korkojen suunta on todennäköisesti ylöspäin, joten velanhoitokuluissakin nähtäneen jatkossa nousua, hän sanoo.

Kolmas merkki Mikkosen listalla on se, jos elämisen perusmenoista joudutaan tinkimään lainanhoitomenojen kattamiseksi.

Neljäs ja vakavin hälytysmerkki hänen mukaansa on, jos uudella (korkeamman koron) velalla rahoitetaan vanhojen velkojen maksua.

–Tällöin kannattaa ehdottomasti pysähtyä miettimään, miten oman talouden saisi tasapainotettua, Mikkonen neuvoo.

Nordean päästrategi Jan von Gerich varoitti tiistaina, että korkojen nousu vaikuttaa Suomessa muita maita nopeammin, koska suurin osa asuntolainoista on vaihtuvakorkoisia. Samaan asiaan kiinnitti huomiota eläkkeellä oleva Suomen Pankin ekonomisti Pentti Forsman.

Perjantaina suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekoro 12 kuukauden euribor oli loivassa laskussa -0,183 prosentissa.

Lisää aiheesta:

Ekonomisti EKP:n päätöksestä: ”Asuntovelallisen aika herätä!”

Torstaina saattaa tulla tärkeä viesti asuntovelallisille: ”Korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin”