Varoittelut Suomen talouskasvun hyytymisestä jatkuvat. Nyt työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto varoittaa, että seuraavan hallituksen nelivuotiskaudelle ajoittuu seuraava kansainvälisen talouden notkahdus.

”Nyt kannattaa kerätä puskureita”, Murto toteaa Twitterissä.

Hän pohtii asiaa myös kolumnissaan Kalevassa, jossa muistuttaa, että taantuman ennustamiseen ei juuri nyt ole eväitä, mutta tilanne voi muuttua.

”Talouden riskit tulevat korostuneesti Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälisen talouden riskitekijöitä on juuri nyt kasaantunut paljon. Listalle kuuluvat kauppasodat, brexit, Italian syksyn budjetti ja Turkin talouskriisi. Suurimman riskin muodostavat eri rintamilla käytävät kauppasodat, mutta myös muut listalla olevat voivat yllättää”, Murto toteaa.

”Pitää myös huomata, että on varsin todennäköistä, että seuraavalle hallitusperiodille ajoittuu ainakin yksi kansainvälisen talouden notkahdus. Tätä oletusta tukee USA:n taloustilanne”, hän jatkaa.

Murto huomauttaa, että USA:ssa nousukausi on jatkunut nyt jo poikkeuksellisen pitkään. Yhtäjaksoista, vaikkakin keskimääräistä vaisumpaa nousua on hänen mukaansa jatkunut kohta 10 vuotta.

”Kaikki merkit viittaavat siihen, että lähivuosina tulee eteen jonkinlainen laskukausi. Näin myös osa sijoitusmarkkinoista on lähtenyt ennakoimaan. Suomalaisten pitää vahvasti toivoa, että kansainvälisen talouden riskit eivät toteudu. Nousukausi jäisi täällä ja Euroopassa aivan liian lyhyeksi. Olisi hyvä, että velkaantuminen saataisiin loppumaan ja työllisyysaste ehtisi edelleen nousta”, Murto sanoo.

”Kansainvälisen talouden epävarmuudet ja USA:ssa poikkeuksellisen pitkään jatkunut nousukausi varoittavat, että uuden hallituksen periodille osuu myös heikompia vientimarkkinoiden kasvuvuosia. Tällöin auttaisi, jos julkinen sektori olisi valmiiksi tasapainossa. Tämä antaisi puskureita kohdata myös huonompia vuosia”, hän jatkaa.

Kansainvälisen talouden osalta asioita saattaa hämmentää entistä enemmän myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka viikolla yllättäen ilmoitti olevansa valmis ostamaan Italian valtion velkapapereita.

”Antamalla ymmärtää, että Yhdysvallat voisi ostaa Italian lainoja hän rohkaisee Italian hallitusta riitelemään EU:n budjetista”, Nordean pääanalyytikko Martin Enlund ja valuutta- ja korkostrategi Andreas Steno Larsen kirjoittavat katsauksessaan.

Viime viikolla Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti varoitti Suomen talouden pitkan aikavälin kasvunäkymien olevan vaimeat.

Lue myös: Ekonomistit varoittavat Suomea: ”Tämä ei ole mikään helppo palapeli”