Yhdysvallat on varoittanut Syyriaa uusista ohjusiskuista, jos maa jatkaa kemiallisten aseiden käyttämistä.

–Puhuin aamulla presidentti Donald Trumpin kanssa aamulla ja hän sanoi, että jos Syyrian hallitus käyttää myrkkykaasuja uudelleen, Yhdysvallat on ”Lukittu ja ladattu”, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään lauantaina Suomen aikaa BBC:n mukaan.

Haley syytti Syyriaa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

–Kuvat kuolleista lapsista eivät olleet valeuutisia. Ne olivat Syyrian hallinnon barbaarisuuden ja epäinhimillisuuden tuloksia, hän sanoi New York Timesin mukaan.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät yöllä YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen päätöslauselmasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan esityksessä ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Lisäksi esityksessä vaaditaan esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyrian ja maan osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin. Uutistoimistojen mukaan uutta päätösesitystä käsitellään turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina.

Aikaisemmin turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän esittämän päätöslauselmaluonnoksen, jossa vaadittiin YK:ta tuomitsemaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusisku Syyriaan. Vain Venäjä, Kiina ja Bolivia tukivat esitystä. Neljä turvallisuusneuvoston jäsenmaata äänesti tyhjää.

Venäjä vaati Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian johtajia pidättäytymään sotilaallisista toimista.

–Katselemme vaarallista sotilaallista valmistautumista laittomiin voimatoimiin itsenäistä valtiota vastaan, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja sanoi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati kokouksessa turvallisuusneuvostoa toimimaan ”vastuullisesti vaarallisessa tilanteessa”.

Lue lisää:

YK:n turvallisuusneuvosto koolle – Donald Trump: ”Täydellisesti toteutettu isku”

Oliko ohjusisku Syyriaan turha? ”Poliittisesti kaikki voivat olla tyytyväisiä - tilanne jatkuu ennallaan”

Geopolitiikan asiantuntija ohjusiskusta: ”Venäjän suoran sotilaallisen vastauksen todennäköisyys on nolla”

USA, Ranska ja Britannia iskivät Syyriaan – Tutkija: ”Osoitettiin päättäväisyyttä ja rajoja”