Oppositiopuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman toivoo, että hallituksen venevero painuu meren pohjaan.

Östman kirjoittaa asiasta Puheenvuoron blogissaan j a ihmettelee erityisesti julkisuudessa kuultuja perusteluja uudelle verolle.

– Ensinnäkään ei tule perustaa uutta veromuotoa, joka on lähtöisin Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin argumentista: hän iloitsi tästä uudesta verosta, jonka ”herrojen huvikuunarit” [saisivat], Östman kirjoittaa.

Soini kuulutti hallituksen budjettineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa, että ”herrojen huvikuunarit ja juppikootterit ovat tästä lähtien sitten verolla”.

– Ei tule luoda veroja, jotka pohjautuvat kateudelle tai edistävät sitä, Östman katsoo.

Hallitus tavoittelee veneverolla 50 miljoonan euron lisätuloja vuosittain. Veron valmistelu tulee kuitenkin venymään aiotusta, sillä muun muassa venerekisterin ajankohtaisuus haamuveneineen vaatii selvittämistä.

– Verotuksen tulee aina olla sekä tehokasta että oikeudenmukaista. Tässä kohtaa hallituksen arvio kaikista eniten harhaileekin. Trafin venerekisteri on tällä hetkellä sellaisessa kunnossa, ettei veneveroa saataisi toimimaan tehokkaasti eikä oikeudenmukaisesti. Venerekisterin saaminen yhtenäiseksi ja eheäksi maksaisi paljon aikaa ja rahaa, Östman kirjoittaa.

Kristillisdemokraattien mukaan ankarammin tulisi verottaa ”sellaista toimintaa tai varoja, jotka ovat haitallisia yksilöille tai yhteiskunnalle ja kevyemmin niitä, mistä on puolestaan hyötyä molemmille”.

– Kun tarkastelen veneveroa tästä näkökulmasta, ajattelen että yhteiskunnalle on enemmän hyötyä siitä, kun ihmiset harrastavat aktiivista veneily- ja saaristoelämää. Tätä aion painottaa, kun asia tulee eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan verojaoston käsittelyyn, Östman kirjoittaa.

Veron alaraja olisi nykysuunnitelman mukaan 50-hevosvoimainen moottori, ja veron määrä kasvaisi moottoritehon kasvaessa. Veneilijöiden etujärjestö Suomen Purjehdus ja Veneily ry vastustaa Östmanin tavoin veroa.