Pankkikorttien muuttumisella debit-korteiksi voi olla ikävä seuraus kaikille kuluttajille riippumatta siitä, miten he ostoksensa maksavat. Näin arvioi Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen Uudelle Suomelle.

- Kyllä se voi nostaa tuotteiden hintoja kaupoissa, Räisänen sanoo.

Syynä on uusi SEPA-järjestelmä (Single Euro Payments Area), jonka myötä pankit ovat muuttaneet kauppojen niille maksaman välityspalkkion prosenttipohjaiseksi. Visa Debit ja Debit MasterCard -korttien myötä hinta on nyt 0,31 prosenttia ostosten loppusummasta, kun se aiemmin oli parin sentin luokkaa.

Toukokuun alussa voimaan tulleen maksupalvelulain mukaan kaupoilla ja muilla korttimaksuja vastaanottavilla yrityksillä on mahdollisuus periä korttikustannus kuluttajalta. Vastaavasti kauppa voi myös antaa alennusta tietyn maksutavan käyttämisestä.

Käytännössä Räisänen arvioi, että kaupat eivät vielä ole ryhtyneet perimään maksua ostotapahtuman yhteydessä, koska asia on vielä uusi.

- Se myös vaatii toimenpiteitä yrityksiltä, esimerkiksi kuitissa pitäisi näkyä summa, Räisänen sanoo.

Hänen mukaansa suora välityspalkkion periminen voi tulla ajankohtaiseksi, kun yritykset uusivat järjestelmiään. Jos yritykset eivät tee mitään, ne joutuvat maksamaan summan omasta pussistaan. Näin ollen tuotteiden hintojen nousu on todennäköistä. Silloin maksumieheksi joutuu myös sellainen kuluttaja, joka maksaa käteisellä.

Kaupan liiton mukaan uusi hinnoittelu merkitsee yli 60 miljoonan euron vuosittaista lisäkulua kaupalle ja sitä kautta kuluttajille.

Räisäsen mukaan pankit ovat arvioineet, että kaikki maksukortit muuttuvat debit- tai debit/credit-korteiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Osalla kuluttajista on jo uudenlainen kortti. Jos kortissa lukee "debit", on kyseessä pankkikorttiin rinnasteinen Visa Debit- tai Debit MasterCard -kortti. Se toimii muuten kuin vanhanmallinen pankkikortti, mutta ostot onnistuvat myös ulkomailla.

Uudenlaisen yhdistelmäkortin taas tunnistaa "credit/debit"-tekstistä.