Uudenmaan maakuntavaltuusto pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ehdottamaa sote-uudistuksen maakuntamallia vahingollisena. Valtuusto äänesti tänään tiistaina kriittisestä kannanotosta, joka oli jaettu maakuntavaltuutetuille sähköpostitse maanantaina.

–Maakuntaa hallintomallina ja uudistusta ei tule toteuttaa Uudellamaalla esitetyllä tavalla, kannanotossa todetaan.

Valtuusto hyväksyi kannanoton äänin 57–12. Äänestys järjestettiin käsiäänestyksenä, eikä valtuutettujen äänestystietoja kirjattu pöytäkirjaan.

Kannanotossa korostetaan, että 1,7 miljoonan asukkaan Uusimaa tuottaa koko Suomen bruttokansantuotteesta 40 prosenttia. Sote-palveluiden järjestäjäksi perustettavat maakunnat Uudenmaan valtuutetut kokevat laajalti byrokraattiseksi kasvun tulpaksi.

–Maakunnan rakentaminen toisi tullessaan suuria toiminnallisia ja taloudellisia haasteita ja lisäisi byrokratiaa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta tulisi tällä mallilla vaikeasti hallittava ja monimutkainen. Kasvavalle Uudenmaan maakunnalle osoitettaisiin kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, noin miljardi euroa, valtuutetut arvioivat kannanotossa.

Kriittisen kannanoton Uudenmaan maakuntavaltuutetuille esitteli [videolinkki, noin 49 minuutin kohdalla] vihreiden varapuheenjohtaja, helsinkiläinen Maria Ohisalo.

–Nyt esitetty sote-malli tuntuu monella tavalla karanneen niistä alkuperäisistä, tärkeistä tavoitteistaan, Ohisalo sanoo.

RKP:n helsinkiläisvaltuutettu Björn Månsson myönsi, että maakuntavaltuuston tekemä kannanotto on poikkeuksellinen toimi, mutta arvioi tilanteen Uudenmaan kannalta ”hyvin kriittiseksi”. Hän pitää siksi kannanottoa enemmän kuin tarpeellisena.

–Me olemme olleet vähän kumileimasin koko valtuusto. Otetaan nyt sitten valta itsellemme ja näytetään kaapin paikkaa. Ei ole tarkoitus sabotoida koko sote-uudistusta. Se jää hallituksen ja eduskunnan ratkaistavaksi. Me painotamme nyt Uudenmaan erityisoloja ja erityistarpeita, Månsson toteaa.

LUE LISÄÄ:

Helsinki järjesti sote-yllätyksen: Valtuusto koolle - ”Tällaisena sen ei pitäisi mennä läpi”

Näkökulma: Ben Zyskowicz pilasi Elina Lepomäen soolon