Käräjäoikeus on hyväksynyt poliisihallituksen kanteen uusnatsijärjestö Vastarintaliikkeen Suomen-osaston lakkauttamisesta. Päätös voi tarkoittaa käytännössä liikkeen toiminnan kieltämistä ja asettamista lainvastaiseksi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus tutustuu nyt tarkoin käräjäoikeuden päätöksen sisältöön. Tämän jälkeen arvioidaan sen vaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan.

– Tuomioistuimen linjaus on mielestämme selkeä viesti siitä, että väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, Kolehmainen sanoo.

Poliisihallitus nosti kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston sekä siihen kuuluvien alaosastojen sekä Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamiseksi alkuvuodesta. Käräjäoikeus on hyväksynyt kanteen myös sivujärjestöjen osalta. Kannetta perusteltiin sillä, että järjestöjen toiminnan katsottiin olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Pohjoinen Perinne ry:n puheenjohtaja, Vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen tuomittiin noin vuosi sitten kahdeksi vuodeksi vankeuteen Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn vuoksi. Hänet tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, mutta syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin. Torniaisen teko, joka tapahtui Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä, oli yksi poliisihallituksen perusteista, joilla todisteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa liikkeen järjestelmällistä väkivaltaisuutta.

Pohjoinen Perinne ylläpitää muun muassa kansallissosialistista verkkokauppaa sekä julkaisee juutalaisvastaisia Vastamedia- ja Magneettimedia-nimisiä lehtiä.

Helsingin poliisilaitos puolestaan kertoo Twitterissä ryhtyvänsä arvioimaan, mitä oikeuden päätös tarkoittaa muun muassa liikkeen tulevien mielenosoitusten kannalta.

Lue lisää: Vastarintaliike kutsui venäläisiä uusnatseja Helsinkiin – Poliisi pohtii lakkautuspäätöksen seurauksia

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.