Kustannusosakeyhtiö Tammi on lopettanut yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa uusnatsikohun takia. Toimitusjohtaja Timo Julkunen kertoo saaneensa päätöksen johdosta vihapostia.

Julkisuudessa on kohistu toimitusjohtaja Juha Kärkkäisen uusnatsikytköksistä, minkä johdosta moni suomalaisyritys on ilmoittanut lopettavansa tai harkitsevansa yhteistyötä Kärkkäisen kanssa. Aiemmin yhteistyön ovat irtisanoneet Fiskars, Finlayson ja Otava.

Lue tarkemmin: Fiskars kypsyi J. Kärkkäisen toimintaan – lopettaa kaiken yhteistyön

Ruotsalaisen Bonnierin omistaman Tammen päätös kypsyi toimitusjohtajan mukaan marraskuussa pitkän pohdinnan jälkeen.

–Yhteistyö on lopetettu. Se on ihan selvä, Timo Julkunen sanoo Uudelle Suomelle.

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy vielä yli 300 Tammen tuotetta. Julkusen mukaan kirjoja voi olla vielä välikäsien kautta myynnissä. Julkunen ei osaa tarkemmin arvioida, kuinka monen välittäjän kautta Kärkkäiselle menee yhä kirjoja, mutta ei usko niitä olevan monta. Tammi pyrkii mahdollisuuksien mukaan varmistamaan, että tuotteita ei enää päädy Kärkkäiselle, mutta Julkunen huomauttaa, ettei yhtiö voi sitoa ”koko maailman liiketoimintaa”. Hänen mukaansa joulusesonki ei vaikuta Tammen antamaan ohjeistukseen.

–Meidän ohjeistus on ihan selvä ja meidän oman myyntikanavan yhteistyö lopetettu.

–Onhan tukkureitakin, jotka myyvät varmaan hänelle kirjoja ja muuta, mutta emme voi tietenkään kaikkea hakea sieltä pois.

Lue lisää: Uusnatsiyhteydet olivat liikaa – Helkama luopuu todennäköisesti pyörämyynnistä Kärkkäisellä

Julkusen mukaan päätöksestä on keskusteltu myös itse Kärkkäisen kanssa, mutta keskustelujen sisältöä hän ei halua tarkemmin avata. Syynä päätökseen on ennen kaikkea se, että Tammen ja Kärkkäisen arvomaailmat eivät tällä hetkellä kohtaa, mikä aiheuttaa ”liiketoimintaan liikaa epäsuhtaa”.

–Niissä on selkeästi eroja ja Kärkkäistä ympäröivä kohu myös vaikeuttaa meidän liiketoimintaa, niin se ei ole järkevää, Julkunen sanoo ja lisää, että pidemmällä aikavälillä kohusta voi tulla mainehaittoja.

Julkusen mukaan Kärkkäisen puolella pitäisi tapahtua paljon, jotta Tammi palauttaisi yhteistyön. Julkusen mielestä toimitusjohtaja Kärkkäisen pitäisi tulla häneen liitetyistä asioista paljon nykyistä avoimemmin esille.

Julkusen mukaan Kärkkäinen ei ole ollut kovin merkittävä kumppani Tammelle.

–Ei ole sellainen, mikä heilauttelisi meidän tekemisiämme.

”Ihmisillä on rankkoja mielipiteitä”

Uuden Suomen tietojen mukaan Julkunen on saanut vihapostiryöpyn päätöksen johdosta. Julkunen vahvistaa saaneensa jotakin postia, jota hän ei kuitenkaan halua tarkemmin julkisuudessa eritellä. Hän ei yllättynyt reaktiosta ja huomauttaa, että nykyään vihapostia tapaa tulla tilanteissa, joissa puhutaan ristiriitaisista arvomaailmoista.

–Tiedetään, miten tämän päivän some ja kaikki muukin toimii. Kyllä näitä tulee aina kannanottoja, mutta en pitäisi sitä minään tämän asian ytimessä olevana asiana.

Julkusen mukaan viestejä on tullut useita, mutta sadoista ei voi puhua. Onko teksti ollut rankkaa?

–No ihmisillä on tänä päivänä rankkoja mielipiteitä, Julkunen sanoo ja lisää, ettei ole palautteesta hätkähtänyt tai pitänyt sitä mullistavana.

Julkunen ei toistaiseksi ole nähnyt tarpeelliseksi asian viemistä poliisin käsiteltäväksi. Hän lisää, että Tammella on tällaisten asioiden varalle omat protokollansa, joita hän ei kuitenkaan halua julkisuudessa tarkemmin kertoa.

Mutta toistaiseksi asia ei siis ole etenemässä?

– En ota kantaa nyt tuohon.

Juha Kärkkäinen kommentoi syntynyttä kohua Kauppalehdelle ja vähättelee yksittäisten brändien merkitystä. Hän huomauttaa, että tavaratalolla on tuhat tavarantoimittajaa ja uskoo boikottien päättyvän.

– Tämä on tällaista teatteria, onhan siellä kustantajiakin, mutta en usko, että ne kauan jaksavat, Kärkkäinen sanoo Kauppalehdelle ja toistaa jo aiemmin esittämänsä näkemyksen median käymästä lokakampanjasta.

– Tavarantoimittajat kertovat, että media painostaa heitä, eivät tavarantoimittajat halua lähteä meiltä, mutta painostuksen takia he ovat tässä herkkänä. Jostain syystä media haluaa vahingoittaa, enkä tiedä tarkkaan motiivia.

Kärkkäisen uusnatsikytkökset nosti lokakuussa esiin Helsingin Sanomat. Lehden mukaan yhteistyö uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa kesti monta vuotta. HS:n mukaan Kärkkäinen sai vuonna 2014 tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja luovutti Magneettimedia-lehtensä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien julkaistavaksi vuonna 2015. Juha Kärkkäinen ei halunnut kommentoida asiaa HS:n uutisessa, mutta lähetti sen johdosta mediatiedotteen.

–Vaikka yhtiötä ei ole enää pitkään aikaan liitetty esimerkiksi sananvapausoikeudenkäynteihin ja vaikka KauppaSuomi on lakkauttanut mielipidepalstansa, julkaisi HS meistä jälleen monisivuisen artikkelin tuoreessa sunnuntailiitteessään, Kärkkäisen allekirjoittamassa tiedotteessa todettiin.

–On historiallisesti ainutlaatuista, että suomalainen lehdistö pyrkii järjestelmällisellä ja vuosia jatkuneella lokakampanjalla vahingoittamaan satoja suomalaisia työllistävää yritystä, vaikka yrityksen ei epäillä rikkoneen lakia tai kohdelleen sidosryhmiään huonosti.

Lue myös:

Sari Essayah tiukkana: ”Juha Kärkkäinen saatava kuriin”

Marimekon reaktio Kärkkäisen uusnatsiyhteyksiin: ”Selvitämme asiaa”