Konservatiivit syrjäyttivät vasemmistopuolue Syrizan vallasta Kreikassa, mutta sunnuntain vaaleissa tapahtui muutakin merkillepantavaa. Kreikan talouskriisin varjossa parlamenttiin noussut uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto sai äänestäjiltä lähtöpassit.

Vuonna 2012 parlamenttiin noussut Kultainen aamunkoitto ei nyt kyennyt ylittämään kolmen prosentin äänikynnystä. Näin ollen se ei saa lainkaan kansanedustajia eikä ole edustettuna uudessa Kreikan parlamentissa.

Samalla Kultaisen aamunkoiton edustajat menettävät parlamentaarisen immuniteettinsa oikeudenkäynnissä, joka käsittelee anti-fasistisen rap-artistin Pavlos Fyssasin murhaa. Murhasta syytetty on uusnatsipuolueen kannattaja, Euractiv-sivusto kertoo. Myös itse puoluetta syytetään rikollisjärjestön muodostamisesta.

”Uusnatsit ovat ulkona parlamentista. He käyttivät kreikkalaisten ääniä natsipropagandansa levittämiseen, mutta nyt se on ohi”, sanoo Syrizan europarlamentaarikko Stelios Kouloglou, jolle uusnatsien kohtalo oli tappiollisten vaalien valopilkku.

Kouloglou arvioi, että Kultaisen aamunkoiton suosio oli oire Kreikan talouskriisistä.

Kultaisella aamunkoitolla oli vanhassa parlamentissa 18 edustajaa edellisvaalien seitsemän prosentin kannatuksen turvin. Nyt puolue jäi noin 2,9 prosentin kannatukseen ja näin äänikynnyksen alle.

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo, että uusnatsipuolueen kannatus puolittui jo kevään euro- ja paikallisvaaleissa. Silti sen putoamista ulos koko parlamentista pidetään shokkina puolueen kannalta.

Sen sijaan Kultaisen aamunkoiton ”vakavasti otettava versio”, oikeistopopulistinen Kreikkalainen ratkaisu -puolue, nousi parlamenttiin, Euractiv kertoo. Maahanmuuttovastainen, nationalistinen ja Venäjä-myönteinen puolue sai 3,7 prosenttia äänistä.

”Vaikka he ovat ultranationalistisia, he eivät viittaa uusnatsiuteen”, Kouloglou sanoo Euractiville.

LUE MYÖS:

Kultaisen aamunkoiton johtaja pidätetty Kreikassa

Keskustaoikeistolle absoluuttinen enemmistö Kreikassa: ”Haluan nähdä ihmisten vaurastuvan”