Tarvetta kyseenalaiseen kikkailuun tai laittomien toimintapojen kaltaisiin ”hulluuksiin” ei ole, vakuuttaa kilpailijoidensa ja alan liiton hampaisiin joutunut kiinteistönvälitysyhtiö Myyntiturva.

Kiinteistönvälitysalalla leimahti tänään ilmiliekkeihin riita, jossa on napit vastakkain Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n jäseniä. Muiden kiinteistönvälittäjien hyökkäyksen kohteena on asuntojen vuokrauksesta myyntiin laajentanut Vuokraturva ja sen sisaryhtiö Myyntiturva. Myyntiturva aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla viime vuonna kertoen mullistavansa kiinteillä välityspalkkioillaan alan hintatason.

Joukko välittäjiä ja asuntosijoittajia syyttää tänään Kauppalehdessä Myyntiturvaa asiakkaiden huijaamisesta, välityspalkkioiden alihinnoittelusta ja asuntojen myymisestä pilkkahintaan Vuokraturvalle. Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas vahvistaa lehdelle kuulleensa epäilyistä, mutta toteaa, että näyttöä laittomuuksista ei ole.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kiistää väitteet avoimessa kirjeessään. Hän kertoo hämmästyneensä lukiessaan Kauppalehdestä Anttila-Kankaan kommentit.

–Tuntuu äärimmäisen yllättävältä, että kuulen tällaisista mahdollisista epäilyistä Kauppalehdestä lukemalla. Minkäänlaista yhteydenottoa ei liitolta ole asiaan liittyen missään vaiheessa tullut, Metsola kirjoittaa.

Hän ihmettelee, miksei epäilyistä ole tiedusteltu ”edes puolikkaalla sanalla” Vuokraturvalta.

–Olemme kuitenkin yksi pitkäaikaisista ja aktiivisimmista jäsenyrityksistänne, Metsola sanoo ja jatkaa osoittaen sanansa Anttila-Kankaalle:

–Yhteydenottoa ei olisi pitänyt ainakaan hidastaa senkään, että olen toistakymmentä vuotta yhtäjaksoisesti toiminut johtamasi Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton luottamustehtävissä, ja tälläkin hetkellä toimin Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton vuokravälitysvaliokunnan puheenjohtajana.

Metsola vaatii Kiinteistönvälittäjäliittoa selvittämään totuuden julkisesti esittämien väitteidensä takana.

–Tässä selvityksessä tulee käymään ilmi, että toimimme myös asuntojen myyntivälityksessä tarkasti lain ja kaikkien alan ohjeistusten mukaan, Metsola julistaa.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Myyntiturva on hämmentänyt alaa laskemalla välityspalkkionsa muita pääkaupunkiseudun toimijoita alhaisemmiksi. Metsolan mukaan asunnonvälitys on pääkaupunkiseudulla kannattavaa toimintaa myös totuttua alhaisemmalla palkkiotasolla.

–Ymmärrän kilpailevien välittäjien harmistuksen siitä, että teemme myös suurimmissa kaupungeissa välitystyötä palkkioilla, jotka vastaavat pikkukaupunkien palkkiotasoa, Metsola ivaa.

–Välittäjämme myyvät keskimäärin viidestä seitsemään asuntoa kuukaudessa ja laskuttavat siten meidän välityspalkkioillamme keskimäärin noin 20 000 euroa kuukaudessa. Tuo summa riittää kyllä vallan mainiosti niin välittäjän palkkaan, sivukuluihin, yrityksen kuluihin kuin katteeseenkin, Metsola väittää.

Metsola on aiemmin ihmetellyt, miten kiinteistönvälitysalalla voi olla välittäjiä, joilla on esimerkiksi vain yksi kohde myynnissä. Lue lisää tästä jutusta.

Kauppalehdessä haastateltu asuntosijoittaja kertoo tarjonneensa Myyntiturvan myymistä asunnoista pyyntihintaa korkeampaa hintaa jo ennen julkista näyttöä. Asunto meni kuitenkin toisaalle.

–Sijoittajan mielestä oli ”varsin outoa”, että joku toinen oli ehtinyt toimimaan juuri samalla tavalla jo ennen häntä ja nappaamaan kyseisen asunnon. Ilmeisesti Heinonen ei olisi kuitenkaan pitänyt outona sitä, jos hän itse olisi ehtinyt ensin, vastaa Timo Metsola avoimessa kirjeessään.