Maailmaan kuohuttava Etelä-Afrikasta löytynyt uudenlainen koronan virusvariantti tutkijoiden mukaan tähänastisista virusmuunnoksista merkittävin, kirjoittaa Reuters.

Vielä ei tiedetä, tepsivätkö nykyiset koronarokotteet uuteen viruksen muotoon.

Ison-Britannian terveysviranomaiset (Health Security Agency) kertoivat perjantaina, että uuden virusmuunnoksen B.1.1.529:n piikkiproteiini on selvästi erilainen kuin koronaviruksen piikkiproteiini, johon koronarokotteiden kehittäminen perustuu.

Juuri löydetystä virusvariantista ei tietenkään ole vielä olemassa tutkimustietoa, vaan sen vaarallisuudesta on tehty päätelmiä geenien sekvensoinnin perusteella.

Virus voi loppupeleissä osoittautua luultua vaarattomammaksi, mutta tässä vaiheessa arvellaan, että se leviää selvästi nopeammin ja immuunisuojaa kiertäen kuin deltavariantti.

Uuden variantin vuoksi Iso-Britannia on kieltänyt lennot Etelä-Afrikan lisäksi Namibiasta, Botswanasta, Zimbabvesta, Leshotosta ja Swasimaasta.

”Kuten tutkijat ovat kuvailleet, tämä on merkittävin virusvariantti, minkä he ovat kohdanneet tutkimustyössään”, Ison-Britannian liikenneministeri Grant Shapps sanoi Sky Newsille.

Myös Israel, Italia ja Singapore ovat tänään perjantaina puoleen päivään mennessä asettaneet lentokieltoja Afrikasta, kertoo New York Times.

Aina aikaisemmin lentokieltojen asettaminen on ottanut hallituksilta aikaa viikkoja tai kuukausia, mutta nyt rajoituksista päätettiin jo tunteja ennen kuin Etelä-Afrikan terveysviranomaisten ja WHO:n kokous virusvariantista pidettiin.

Myös esimerkiksi Hollanti, Japani ja Malta ovat arvelleet asettavansa voimaan lentokieltoja Afrikkaan. Euroopan komission johtaja Ursula van der Leyen kertoi komission suunnittelevan hätäjarrusta vetämistä eli EU:n lentoliikenteen rajoittamista virusvariantin esiintymisalueille.

LUE SEURAAVAKSI: