Libyan ex-johtajan Muammar Gaddafin kuoleman yksityiskohdat ovat edelleen auki. Eri lähteiden mukaan Gaddafi kuoli eilen sen jälkeen, kun Libyan väliaikaishallituksen joukot löysivät diktaattorin Sirtessä.

Tähän loppuvat yksiselitteiset faktat. Uutistoimistot välittivät maailmalle eilen illalla kuvia, joissa näkyy pahoinpidelty Muammar Gaddafi. Hänen ohimollaan on ampumahaava. Uusi Suomi on päättänyt olla julkaisematta sen hallussa olevia kuvia Muammar Gaddafin ruumiista.

Väliaikaishallinnon sotilaiden mukaan Gaddafi löytyi viemäristä. Ex-diktaattorin löytäjän mukaan Gaddafi rukoili löytäjiä, etteivät nämä ampuisi häntä.

Taistelijat kertoivat ensin, että Gaddafi yritti paeta kiinniottoa ja että hän olisi kuollut yrityksessään. Myöhemmin taistelijat vaihtoivat tarinansa: Gaddafin kerrotaan joutuneen ristituleen, kun hän istui autossa Sirtessä.

Al-Jazeeran mukaan ei ollut selvää, kumman puolen luoti surmasi Gaddafin. Se vahvistettiin, että Gaddafi oli elossa, kun hän joutui väliaikaishallinnon taistelijoiden käsiin.

Kuvatodisteiden mukaan Muammar Gaddafia vedettiin köydellä auton perässä Sirten kaduilla. Kansainväliset kuolinsyyntutkijat eivät osanneet päätellä, oliko Gaddafi elossa vielä tuolla hetkellä.

Kansainvälisten lähteiden mukaan myös Muammar Gaddafin pojat Saif al-Islam ja Motassim olisivat jääneet kiinni. Motassim Gaddafi on kuollut.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Libyassa alkaa nyt uusi kehitys.