Udine

Italian Veneton maakunta on kuvernööri Luca Zaian mukaan antanut uudet koronavirustartunnat syyttäjänviraston tutkittavaksi.

”Vaadimme syytettä tartuttajalle, joka toi viruksen uudelleen Venetoon”, Zaia sanoi tiedotustilaisuudessaan lauantaina.

Veneton koronatilanne kääntyi tällä viikolla rajusti huonommaksi, kun Serbiasta työmatkalta palanneet osoittautuivat koronapositiivisiksi. Maakunnan tartuttavuusluku eli R0 nousi tasolle 1,63, kun se aikaisemmin oli 0,4.

Zaian tietojen mukaan alkuperäinen serbialainen tartuttaja on menehtynyt covid-19-tautiin Belgradissa tällä viikolla. Serbian pääkaupunkiin Belgradiin julistettiin perjantaina hätätila koronatilanteen takia.

Vielä perjantaina uusia koronarajoituksia suunnitellut Zaia joutui silti lauantaina vetämään puheitaan takaisin tavattuaan Italian terveysministeri Roberto Speranzan.

”Kyse ei ainakaan tässä vaiheessa ole uudesta lockdownista, mutta valvomme karanteeneja jatkossa aikaisempaa tiukemmin. Se tarkoittaa sitä, että karanteenia rikkovalle tulee 18 kuukautta vankeutta ja tuhannen euron sakko. Jos positiiviseksi testattu ei halua sairaalahoitoa, hänen on saatava kieltäytymiselleen viranomaisten hyväksyntä”, Veneton kuvernööri kertoi.

Myös Italian pääministeri Giuseppe Conte on kehottanut Zaiaa malttiin.

”Emme luovu varotoimista, mutta emme myöskään elä terrorin alla”, Conte sanoi lausunnossaan lauantaina.

Lauantaina Italiassa saatiin myös hyviä uutisia koronaviruksen tiimoilta. Virustilanne on tähän asti ollut pahin Lombardian maakunnassa, mutta lauantaina viranomaiset kertoivat R0-luvun laskeneen siellä lukemaan 0,89. Vielä viime viikolla lukema oli 1,01. Kun R0-luku on alle yhden, tartunnan saanut tartuttaa tilastollisesti vähemmän kuin yhden henkilön ja epidemian arvioidaan olevan hidastumassa.

Samaan aikaan Padovan yliopiston mikrobiologi Andrea Crisanti varoittaa tilanteen olevan edelleen vakava.

”On erittäin vaarallista antaa ihmisille kuva, jonka mukaan vaara on ohi. Se aiheuttaa riskin toisesta aallosta viimeistään syksyllä. Ja itse asiassa juuri varomattomuudesta on kyse myös Veneton tartuntapiikissä”, hän sanoo La Repubblican haastattelussa.