Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo, että puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Thomas Blomqvistista on tulossa ministeri.

Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma julkistettiin tänään maanantaina.

Rkp on saanut kaksi ministeriä Antti Rinteen hallitukseen: oikeusministerin ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin salkut. Henriksson kertoi Blomqvistin nimen julkisuuteen alun perin Ylen suorassa lähetyksessä. Hän vahvistaa Uudelle Suomelle, että eilen illalla pidetyssä kokouksessa on päädytty siihen, että Blomqvistiä esitetään ministeriksi.

Henriksson ei Ylellä kiistänyt sitä, että hän itse on ottamassa oikeusministerin salkun.

LUE MYÖS: Tässä on hallituksen ministerijako – Vihreille ja keskustalle näkyvät paikat, hallituksessa myös tiedeministeri

Blomqvistin nimi on yllätys siksi, että ennakkoon julkisuudessa oli veikkailtu, että Anders Adlercreutz olisi rkp:n toinen ministeri.

Henrikssonin mukaan salkkupäätös on vaikea jokaiselle puoluejohtajalle.

”Meillä onneksi on monta kansanedustajaa, jotka ovat todella päteviä. Minullekin tämä oli haastava tehtävä, mutta Blomqvist on tehnyt pitkään töitä eduskunnassa ja nyt oli hänen vuoronsa”, Henriksson sanoi Ylen haastattelussa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan sanoi tänään Rinteen syntyvän hallituksen tiedotustilaisuudessa olevansa kiinnostunut opetusministerin salkusta.

”Minua kiinnostaa opetusministerin salkku”, Li Andersson sanoo.

”Olemme todella tyytyväisiä tähän meidän osuuteen salkunjaossa. OKM:n ykkönen ja STM:n ykkönen ovat vasemmistoliitolle erittäin tärkeitä salkkuja molemmat”, hän jatkoi.

Vasemmistoliitto saa opetusministerin salkun ohella myös sosiaali- ja terveysministerin salkun. Sosiaali- ja terveysministeriksi on julkisuudessa veikkailtu joko eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Aino-Kaisa Pekosta tai varapuheenjohtaja Hanna Sarkkista.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei Ylellä suostunut lainkaan sanomaan mitään ministerinimistä. Vihreille tulee ulkoministerin, ympäristö- ja ilmastoministerin sekä sisäministerin salkut.

LUE MYÖS:

Antti Rinteen 730 miljoonaa euroa: Näin suomalaisilta kerätään lisää veroja

Antti Rinne: Talouskasvua haetaan nyt kestävästi – Tavoitteena 60 000 uutta työllistä