Tulos tai ulos on kokeneen päällikkötoimittaja Risto Uimosen toinen kirja Juha Sipilästä. Aiempi teos, "Juha Sipilä: Keskustajohtajan henkilökuva", ilmeistyi eduskuntavaalien 2015 alla.Kuva: WSOY

Julkisuuteen ei koskaan kantautunut todellista tietoa siitä, kuinka tiukaksi tunnelma kiristyi Sipilän hallituksen sisällä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestyksen takia, kerrotaan tietokirjailija Risto Uimosen tänään julkaistussa teoksessa Tulos tai ulos (WSOY). Kirja kertoo neljän vuoden hallitustaipaleesta pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkökulmasta.

Kirjan mukaan Soinin aborttikannanotto aiheutti hallituskauden pahimman kriisin erityisesti pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon välille. Tapahtumat alkoivat Soinin kirjoituksesta, jossa tämä kehui aborttilainsäädäntönsä ennallaan säilyttänyttä Argentiinaa hienoksi maaksi.

LUE MYÖS: Kirja: Sauli Niinistön kannanotto hämmästytti Juha Sipilän

Kokoomuslaisista erityisesti ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen poltti päreensä ja esitti julkisen protestin Soinille. Tukea Virolaiselle antoivat myös kokoomusjohtaja Orpo ja ministeri Kai Mykkänen.

Oppositio esitti ministeri Soinille epäluottamusta, ja luottamusäänestykseen liittyen kokoomuksen ja keskustan välille ”roihahti pahan näköinen riita”, Uimonen kertoo. Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kalle Jokinen lähetti tiedotteen, jossa sanottiin, että hallituskumppanit olisivat painostaneet kokoomuksen kansanedustajia luottamusäänestyksessä. Lue tarkemmin: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

”Nyt oli Sipilän vuoro polttaa päreensä. Väitteet painostuksesta viittasivat hänen Salzburgista esittämäänsä kommenttiin. Sipilä oli puhunut Salzburgissa antamassaan lausunnossa vain Keskustan ryhmästä, mutta STT:n uutisesta sai käsityksen, että pääministerin kommentti oli koskenut myös Kokoomuksen ryhmää. Pääministeri rökitti Kokoomusta heti lauantaina Keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä”, Uimonen kertoo.

Lue tarkemmin Sipilän ulostulosta tuolloin: Raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Myöhemmin kokoomukselle ja medialle selvisi, että Sipilä oli viitannut Salzburgissa vain oman puolueensa eduskuntaryhmän rivien pitävyyteen.

Kulissien takana kiehui vielä runsaammin kuin julkisuudessa. Petteri Orpo kertoo Uimosen kirjassa, että Sipilä raivostui hallituskumppanin perusteettomista syytteistä.

”Tämä oli pahin kiista minun ja Juhan välillä siksi, että hän otti sen henkilökohtaisesti. Juha haukkui meidät kolmena päivänä peräkkäin. Se on tyypillistä Sipilää, että kun kaikki ilo oli otettu irti, sitten hän oli valmis sopimaan. Pahoittelin Juhalle valtioneuvoston kokouksen yhteydessä tapahtunutta ja sanoin, eiköhän mennä eteenpäin. Paiskasimme kättä ja totesimme, ettei tämä kiista ollut meidän välinen”, Orpo kertoo.

Orpo kertoo kirjassa, että kohun aiheuttaneen kokoomuksen julkilausumaluonnoksen otsikossa oli alun perin ryhmäjohtaja Kalle Jokisen lisäksi myös hänen nimensä. Orpo pyysi poistamaan sen, jotta vielä isommilta vahingoilta vältyttiin.

Soinin luottamuksesta äänestettäessä hallituksen enemmistö supistui pienemmäksi kuin kertaakaan vaalikaudella. Vain sata kansanedustajaa äänesti luottamusta Soinille perjantaina 21.9.2018. Yksikään hallituspuolueiden kansanedustajista ei kuitenkaan äänestänyt Soinia vastaan – ja tälle oli kirjan mukaan syynsä.

Ulkoministeri Soini oli Uimosen mukaan kertonut Sipilälle ja Orpolle, että hallitus kaatuu, jos hallituspuolueiden kansanedustajat äänestävät hänelle epäluottamusta.

”Sanoin, että hallituspuolueiden kansanedustajat eivät voi äänestää punaista. Yksikään ei muuten äänestänyt. Pelkonen, Sirén ja Toivakka istuivat äänestyksen aikana paikalla, mutta eivät painaneet nappia”, Soini sanoo.

Julkisuudessa Soinia vastaan puhuneet kokoomusedustajat Jaana Pelkonen, Saara-Sofia Sirén ja Lenita Toivakka olivat paikalle istunnossa, mutta pidättäytyivät äänestämästä lainkaan. LUE LISÄÄ: Soini-äänestys: Tässä ovat keskustan ja kokoomuksen poissa-äänet

LUE MYÖS:

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Nyt meni kuppi nurin hallituskumppanilla: ”Kokoomus hyökkäsi halpamaisesti Sipilää ja keskustaa vastaan”

Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä – kertoo naisten, jopa poliitikkojen asemasta”