Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjähankinnasta herättää ihmetystä. Haavisto sanoi Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen yhteishaastattelussa, että Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. LUE LISÄÄ: Suomen hävittäjähankinta: Pekka Haavistolta uusi avaus – Voi rajata USA:n koneet ulkopuolelle

”Eiköhän kuitenkin tehdä hankinta suorituskyky edellä”, toteaa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”Kansan suosikki pääministeriksi Pekka Haavisto tekee kaikkensa, jotta Rinne ja Orpo nousisivat rinnalle ja ohi. Vaalien toistaiseksi ihmeellisin ulostulo”, kommentoi viestintätoimisto Milttonin johtaja Patrik Gayer Twitterissä. Gayer on aiemmin työskennellyt muun muassa puolustusministeri Carl Haglundin (r) erityisavustajana.

”Mie ymmärrän sen, että kauppapolitiikkaa halutaan käyttää yhä vahvemmin ilmastopolitiikan välineenä ja edellyttää kauppasopimuksissa sopijaosapuolten mukanaoloa Pariisin ilmastosopimuksessa. Mutta se tuntuu erikoiselta, että hävittäjähankinnatkin kytkettäisiin tähän”, kommentoi Sdp:n nuorisojärjestö Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei myöskään innostu Haaviston avauksesta.

”On muita tapoja edistää ilmastotavoitteita puolustusvoimien toiminnassa, mutta tuo ei ole se”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell ei pidä Haaviston kytköstä hävittäjien ja ilmastosopimuksen välillä ”mitenkään järkevänä”.

”Hävittäjähankinta tulee mielestäni tehdä puhtaasti sotilaallisen, puolustuspoliittisen ja turvallisuuspoliittisen harkinnan ja tarpeen mukaan”, Cantell tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Muista puolueista vasemmistoliitto on aiemmin pohtinut rajoituksia hävittäjähankinnalle. Puolueen mukaan Suomen ei tulisi ostaa hävittäjää sotaa käyvästä maasta. LUE LISÄÄ: Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?