Eduskuntavaalit tulossa, mutta oma ehdokas vielä haussa?

Ei hätää, sillä voit löytää itsellesi sopivan ehdokkaan Uuden Suomen eduskuntavaalikoneesta.

Vaalikoneeseen on vastannut yli 2000 ehdokasta. Jokainen ehdokas on vastannut 20:een eri väittämään, jotka jakautuvat viiteen eri teemaan: talous, turvallisuus, palvelut, energia ja ilmasto, sekä arvot.

Näiden 20:n kysymyksen lisäksi jokaisessa vaalipiirissä on omat vaalipiirikohtaiset väittämänsä. Myös alueellinen näkökulma on siis huomioitu, vaikka nyt valitaankin valtakunnallisia päättäjiä.

Pääset vaalikoneeseen tästä linkistä. Vaalikone on toteutettu yhteistyössä Iltalehden kanssa. Uusi Suomi ja Iltalehti kuuluvat molemmat Alma Media -konserniin.

Näin käytät vaalikonetta

Vaalikoneen etusivulla valitset ensin kotikuntasi. Sen jälkeen näet, mihin vaalipiiriin kuntasi kuuluu, ja pääset aloittamaan koneeseen vastaamisen.

Voit vastata väittämiin joko ”täysin eri mieltä”, ”eri mieltä”, ”neutraali”, ”samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”. Mitä useampaan väittämään vastaat, sitä tarkempia tuloksia ehdokkaiden sopivuudesta saat.

Kun olet vastannut väittämiin, näet tulossivulla sinulle sopivimman ehdokkaan. Näet sopivuuden paitsi kaikkien väitteiden osalta, myös teemoittain. Voit lisäksi katsoa vielä ehdokkaan vaalikonevastaukset sekä niiden perustelut, ja verrata niitä omiin vastauksiisi.

Tulossivulla sinulle näytetään myös muita sopivia ehdokkaita – sekä kaikkein epäsopivimpia. Myös puolueet laitetaan järjestykseen sopivuuden mukaan.

Arvokartta ehdokkaista ja puolueista

Tulossivun arvokartalta näet, miten sijoitut omilla vastauksillasi vasemmisto–oikeisto-akselilla sekä konservatiivi–liberaali-akselilla. Näet myös miten sinulle vastaustesi perusteella sopivimmat ehdokkaat sijoittuvat kartalle.

Lisäksi näet puolueiden sijoittumisen arvokartalle. Puolueiden kohdalla sijainti määritetään kaikkien vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden vastausten pohjalta, ei siis vaalipiirikohtaisesti.

Eduskuntavaalien tärkeät päivämäärät

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 2. maaliskuuta. Sen jälkeen vaalikoneeseen lisätään myös ehdokkaiden vaalinumerot.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22. maaliskuuta ja päättyy tiistaina 28. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Myös silloin kannattaa suunnata Uuden Suomen verkkosivuille vaaliuutisten pariin. Lue lisää vaaliuutisiamme tämän linkin takaa.

LUE MYÖS: