Mikäli Kristillisdemokraatit päättäisi, opetettaisiin peruskoulun biologian tunneilla Raamatun luomiskertomusta, ilmenee Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n vaalikoneesta. Yllättävämpää lienee kuitenkin se, kuinka paljon kreationisteja eli luomisuskon kannattajia löytyy esimerkiksi pääministeripuolue keskustasta.

Vapaa-ajattelijat kysyivät ehdokkailta, miten evoluutio tulisi esittää peruskoulun biologiassa: 1) vallitsevana tieteellisenä käsityksenä, siten kuin muutkin asiat, 2) yhtenä selityksenä, jonka rinnalla on mm. luomisoppi, 3) en vastaa / ei mikään edellisistä. Vastaajia on tähän mennessä yhteensä 546, joista eduskuntapuolueiden ehdokkaita 376.

Kaikista vastaajista jopa 21 prosenttia opettaisi biologian tunneilla evoluution rinnalla Raamatun luomisoppia. 75 prosenttia vastaajista puolestaan jatkaisi evoluution opettamista vallitsevana tieteellisenä käsityksenä.

Luomisopin 21 prosentin kannatusta kuvaillaan ”hälyttäväksi” muun muassa Piraattipuolueen Ahto Apajalahden Puheenvuoro-blogissa.

–Olen ... sanaton. Miten Suomen kehuttu koulujärjestelmä ja vaalijärjestelmä ovat voineet yhdessä tuottaa tällaisen lopputuloksen? ihmettelee puolestaan vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi Puheenvuoro-palvelun blogissaan.

Vaikka evoluution epäilijöitä löytyy vaalikoneen perusteella joka puolueesta, on yllättävän suurelle lukemalle yksinkertainen selitys: Kristillidemokraattien ehdokkaat ovat vastanneet uskontoskeptikkojen kyselyyn huomattavasti aktiivisemmin kuin monien muiden eduskuntapuolueiden ehdokkaat.

–He näyttävät ryhtyneen jonkinlaiseen hyökkäykseen ”vihollista” vastaan, naureskelee Vapaa-ajattelijain liitto ry:n vt. puheenjohtaja Robert Brotherus Uudelle Suomelle.

–Tuo 21 prosenttia selittyy Kristillisdemokraattien operaatiolla.

Kristillisdemokraateilla vastaajia on yhteensä 71 (joista 50 kannattaa luomisopin opettamista), kun esimerkiksi kokoomukselta vastauksia on vain 17 ja keskustalta 21. Toisaalta vasemmistoliitolta ja vihreiltä vastauksia on molemmilta yli 90.

Kristillisdemokraattien jälkeen luomisopin kannattajia löytyy eduskuntapuolueista eniten pääministeripuolue keskustasta: 21 keskustalaisesta vastaajasta 8 haluaisi opettaa luomisoppia evoluution rinnalla. Keskustalaisten kreationistien määrä huolestuttaa Jyrki Kasvia ja Ahto Apajalahtea.

–Miten näin monet kansanedustajaehdokkaamme voivat olla niin sekaisin, että haluavat sotkea uskonnolliset myytit tieteeseen perustuvan opetuksen kanssa? --- Tällainen kanta merkitsee vakavaa tieteellisen maailmankuvan hylkäämistä. Luomisoppi ei ole tieteellinen selitys, eikä millään tavalla liity biologiaan, joten sitä ei missään tapauksessa pidä esitellä biologian tunneilla minkäänlaisena vaihtoehtona, kirjoittaa Apajalahti.

Kasvin huoli on käytännöllisempi.

–Ensi vaalikaudella eduskunnan pitäisi pohtia esimerkiksi biotekniikan ja kognitiivisen dopingin kaltaisia kysymyksiä. Miten voi kuvitella käsittelevänsä geenimanipulaation eettisiä kysymyksiä, jos ei usko koko asiaan, kysyy Kasvi.

Vapaa-ajattelijoiden Robert Brotherusta keskustan tulos ei yllätä, vaikka otos onkin pieni.

–Keskusta lienee Kristillisten jälkeen kristillisin puolue. Kokoomus on maallistunut selvästi, hän toteaa.

Tämän linkin pohjalta näet, kuinka eri puolueiden ehdokkaat vastasivat kysymykseen evoluutiosta.