Sdp:n ja kokoomuksen uusien kansanedustajien voi olla vaikea sovittaa yhteen talouslinjauksensa, jos puolueet ennakkoarvioiden mukaisesti ryhtyvät neuvottelemaan yhteisen hallituksen muodostamisesta sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla. Alma Median vaalikonevastaukset paljastavat, että puolueiden uudet eduskuntaryhmät ovat keskenään eri mieltä lähes kaikista talousasioista.

Vaalikonevastausten perusteella sdp:n ja kokoomuksen edustajat ovat merkittävästi eri linjoilla verokysymyksissä. Pääomatulojen verotusta kiristäisi sdp:n 40 valitusta edustajasta 38, minkä lisäksi yksi edustaja ei vastannut aihetta koskevaan kysymykseen Alman vaalikoneessa. Kokoomuksen 38 valitusta edustajasta pääomatuloja ei kiristäisi yksikään.

Lue myös: Suomi palaamassa kolmen A:n kerhoon? ”Seuraava hallitus tarvitsee hitusen onnea, mutta ennen kaikkea päättäväisyyttä”

Myös perintövero voi aiheuttaa erimielisyyttä puolueiden välillä. Sdp:n edustajista yksikään ei haluaisi luopua perintöverosta, kun taas kokoomuksen edustajista perintöveron haluaisi poistaa 32 eli lähes kuusi seitsemästä. Vain kolme kokoomusedustajaa ilmoitti vaalikoneessa olevansa eri mieltä sen kanssa, että perintövero pitäisi poistaa.

Verot ja poliittiset lakot erottavat

Puolueiden suhdetta tuloverotukseen voi tulkita vaalikoneen väitteestä ”Vanhustenhoidon laatua pitää nostaa tuloverotusta kiristämällä”.

Väitteen kanssa ilmoitti olevansa eri mieltä 29 kokoomuksen edustajaa ja samaa mieltä vain kaksi. Sdp:n edustajien riveistä 12 edustajaa oli väitteen kanssa eri mieltä ja 21 samaa mieltä. Vastausten tulkintaa vaikeuttaa se, että vastaaja on voinut esimerkiksi olla samaa mieltä vanhustenhoidon laadun parantamisesta mutta eri mieltä keinosta eli tuloverojen kiristämisestä.

Muista vaalikoneessa noteeratuista talouskysymyksistä sdp ja kokoomus eroavat etenkin suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin. Väitteen ”Oikeutta poliittisiin lakkoihin pitää rajoittaa” kanssa oli vaalikoneessa eri mieltä 39 sdp:n edustajaa, eikä yksi puolueen edustaja vastannut kysymykseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmästä poliittista lakko-oikeutta rajaisi 34 edustajaa, ja vain kaksi kokoomusedustajaa oli väitteen kanssa eri mieltä.

Leikkaamisinto vähäistä

Sdp:n edustajat eivät ole vaalikoneen perusteella halukkaita sosiaalietuuksien leikkaamiseen. Tätä tiedusteltiin väitteellä ”Suomen valtion velkaantumista pitää vähentää leikkaamalla sosiaalitukia”, jonka kanssa sosiaalidemokraattien edustajista oli eri mieltä 39 ja heistä täysin eri mieltä 30.

Talouskuripuolueena tunnetun kokoomuksen edustajistakin vain noin joka kolmas oli väitteen kanssa samaa mieltä. Toisaalta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi tv:n vaalitenteissä, että vaikka kokoomus ei halua ryhtyä leikkauksiin seuraavan vaalikauden aikana, puolue olisi leikkauksiin valmis taloustilanteen niin vaatiessa.

Energiapolitiikassa kokoomuksen edustajista lähes 70 prosenttia tukee ydinvoiman lisäämistä. Sdp:n joukossa ydinvoimakannat jakautuvat tasaisemmin, mutta 65 prosenttia puolueen edustajista ei usko Suomen tarvitsevan lisää ydinvoimaloita.

Yksimielisyys mahdollista perhevapaissa

Yhteisen sävelen kokoomus ja sdp voivat vaalikoneen perusteella löytää esimerkiksi perhevapaauudistuksessa, jota Juha Sipilän (kesk) hallitus ei puolueiden erimielisyyksien vuoksi saanut vietyä loppuun.

Vaalikoneen väitettä ”Vanhempainvapaa pitää jakaa tasan naisten ja miesten kesken” tukee sdp:n edustajista 27 eli yli kaksi kolmasosaa. Kokoomuksessa sekä perhevapaiden tasajaon puolustajia että vastustajia on hieman alle puolet uudesta eduskuntaryhmästä. Kokoomuksen vaaliohjelmassa on asetettu tuki perhevapaiden nykyistä tasaisemmalle jakamiselle isän ja äidin kesken.

Tukea viime hallituskaudella kokeillulle vastikkeettomalle perustulolle ei juuri löydy kummankaan puolueen edustajistosta. Lähes kaikki sdp:n ja kokoomuksen uuden eduskunnan edustajat vastustavat ajatusta perustulosta ilman ehtoja.

Sdp ja kokoomus saivat vaaleissa yhteensä 78 paikkaa. Niiden lisäksi hallitukseen pidetään vahvoilla suhteellisesti merkittävän vaalivoiton saanutta vihreitä ja usein hallitukseen mahtunutta rkp:tä. Lue myös: Talouden asiantuntijat: ”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin”

Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa hallitustunnistelut aloittava sdp ei ole osoittanut innokkuutta hallitusyhteistyöhön.

Lisää aiheesta:

Antti Rinne: Suomen uusi hallitus selvillä 27. toukokuuta – Näin hän aikoo sen kasata

Antti Rinne tyrmää perussuomalaisten väitteen ”kabinettisuhmuroinnista”– ”Ei ole sovittu yhtään mitään”

MT: Kansanedustaja väläyttää ratkaisua hallitusongelmaan – Keskusta vihervasemmiston tukipuolue oppositiosta?

Vasemmistopomo julkaisi toivomansa hallituspohjan – Sipilän ero voi avata keskustalle hallitustien

Nyt tuli neljän kohdan luettelo uudelle hallitukselle: ”Siinä on Antti Rinteelle työlistaa”