Neuvottelut Helsingin kaupungin johtopaikoista on alkanut eilen tiistaina. Tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi Twitterissä, että paikkajakoneuvottelut alkoivat hyvässä hengessä.

–Ensi lauantai varsinainen neuvottelupäivä. Tavoiteaikatauluna vappu, Vapaavuori tviittasi.

Vihreiden väistyvän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs kertoi Uudelle Suomelle jo viikko sitten, että puolueiden väliset neuvottelut luottamustehtävien jakamisesta aloitetaan tänä tiistaina. Lopulliset päätökset sinetöi kesäkuussa järjestäytyvä Helsingin uusi kaupunginvaltuusto.

Neuvotteluissa jaetaan lukuisia luottamustehtäviä. Merkittävimmät virat pormestarin tehtävän jälkeen ovat apulaispormestarin paikat, joita on ennakoitu kokoomukselle suurimpana, vihreille toiseksi suurimpana ja SDP:lle kolmanneksi suurimpana. Vihreille on ennakoitu kahta apulaispormestarin paikkaa.

Kivekkään mukaan vihreissä ei ole päätetty virallisesti vielä yhtään ehdokasta, mutta pormestariehdokas Anni Sinnemäki on käytännössä apulaispormestariehdokas. Kivekkään mukaan ensin pyritään saamaan vihreille paikkoja puolueidenvälisissä neuvotteluissa ja vasta sitten paikat jaetaan puolueen sisällä.

Politiikkaan mallia Atlantis-lautapelistä

Tiistaina ensimmäisessä kokoontumisessa mukana ollut liberaalipuolueen varavaltuutettu Amos Ahola kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että Vapaavuori lupasi reilun pelin. Hän viittaa Helsingin tiukkaan perinteeseen jakaa paikat tunnollisesti vaalituloksen mukaan ilman tilapäisiä enemmistöjä.

– Tämä ei ilmeisesti ole mikään itsestäänselvyys kaikissa Suomen kunnissa, sillä kuntalaki mahdollistaa monenlaisen kikkailun, Ahola kirjoittaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Ahola ehdottaa blogissaan menettelyä, jota hän kutsuu ”Aholan jakokulmaksi”. Sen mukaan puolueet valitsisivat luottamushenkilöpaikkansa edellisten vaalien valtuutettujen vertausluvun mukaisessa järjestyksessä viimeiseen valtuutettuun saakka, minkä jälkeen kierros alkaisi alusta. Ahola huomauttaa, että menetelmä on tuttu Atlantis-lautapelistä.

–Kun paikat on jaettu, puolueet miehittävät ne mielestään pätevimmillä (tai muuten mielestään sopivimmilla) henkilöillä. Jos puolueilla kanttia riittää, ne voivat halutessaan laittaa paikat avoimeen hakuun – näin varmistuisi että pätevin todellakin valittaisiin, riippumatta puoluekirjan väristä. Näin saattaisimme välttyä myös Länsimetron kaltaisilta katastrofeilta, Ahola kirjoittaa.

Päätöksiä ensimmäisessä kokoontumisessa ei tehty, mutta Ahola kirjoittaa eräästä linjauksesta.

–Neuvottelujen eräs yhteinen päätös oli, että itse neuvottelujen kulusta ei viestitä ulospäin. Tästä syystä en tule blogaamaan aiheesta tämän enempää.