SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työttömyysturvan lisäpäivät ovat listalla ensimmäisenä haettaessa sopua niin sanotuista ”kovista työllisyystoimista”.

Työttömyysturvan lisäpäivistä puhutaan myös työttömyysputkena tai eläkeputkena.

SAK on valmis keskustelemaan työttömyysturvan lisäpäivien lyhentämisestä tai poistamisesta. Elorannan mukaan tässä vaiheessa ei ole kuitenkaan vielä mitään varmuutta sovun löytämisestä ja siitä että lisäpäivät mahdollisesti poistuisivat.

”Siitä on mahdollista rakentaa kokonaisuutta, joka vaikka on vaikea, voi olla vietävissä eteenpäin”, Eloranta sanoo.

Tällä hetkellä vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä alkaa oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana. Putken poistolla voitaisiin EK:n laskelmien mukaan saada ajan mittaan yli 10 000 työpaikkaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi viime viikolla Kauppalehdelle (KL 7.7), että hän aloittaisi työllisyystoimet eläkeputkesta. Häkämiehen mukaan eläkeputken kokonaan poistamisesta olisi ”hyvä lähteä liikkeelle”.

Ylen tv-uutiset uutisoi puoli yhdeksän uutisissa tiistaina, että työmarkkinajärjestöt ovat halukkaita sopimaan eläkeputken lyhentämisestä.

SAK:n Elorannan mukaan työttömyysturvan lisäpäivistä on keskusteltu, mutta mitään ei ole sovittu niiden jatkosta.

Budjettiriiheen ei isoa pakettia

Työllisyystoimista väännetään lähikuukausina. Elorannan mukaan syyskuuksi budjettiriiheen ei isoa pakettia työmarkkinajärjestöiltä ole vielä tulossa.

”Siellä on monia asioita pöydällä ja kokonaisuutta yritetään saada kasaan”, Eloranta sanoo.

Hallituksessa on ollut nokkapokkaa työllisyystoimien aikataulusta. Pääministeri Sanna Marin sanoi viime viikolla, että budjettiriihessä ”pitää olla näkymä” laskennalliset 30 000 lisätyöllistä tuoviin työllisyystoimiin.

Monenlaisia työllisyystoimia varmasti tulee. Mahdollisten kovien työllisyystoimien joukossa näyttää ainakin tällä hetkellä olevan vähän sellaisia toimia, joista olisi löydettävissä työmarkkinoilla laajempi yhteisymmärrys.

Sovun ainekset isommista muutoksista esimerkiksi paikalliseen sopimiseen ovat olleet vähissä. Lisäksi keskellä koronakriisiä ja pahenevaa työttömyyttä on ay-liikkeen on vaikea sopia esimerkiksi isoja leikkauksia sisältävistä työttömyysturvan porrastuksista.

Asetelman takia erityisesti työttömyysturvan lisäpäivät ovatkin nousseet esille.

”Firmoille on aika helppo rasti siivota ikääntynyt porukka pois”

Putken lisäksi kesällä paljon keskustelua on ollut myös SAK:n vanhasta vaalitavoitteesta; irtisanomisjärjestyksen saamisesta lakiin.

Elorannan mukaan SAK ei ole asiaa nyt erityisesti nostanut.

Hänen mukaansa he ovat vain todenneet, että Ikääntyneiden työllisyysasteen nosto ei pelkästään etuusleikkauksia tekemällä onnistu.

Elorannan mukaan asiaan liittyvät laajemmin muutosturva ja irtisanomissuoja. Hänen mukaansa tarvitaan lisäksi toimia työhyvinvointiin, jaksamiseen, osaamiseen.

”Tällä hetkellä firmoille on aika helppo rasti siivota ikääntynyt porukka pois ja ottaa tilalle nuorempaa ja halvempaa väkeä.”

Hänen mukaansa tähän tarvitaan ratkaisua.

”Miten kannustetaan siihen, että työvoimasta töissä ollessa pidetään huolta, eikä sitä vaihdeta pahan päivän tullen toiseen jengiin.”

On hyvä muistaa, että näkemykset irtisanomissuojaan liittyen ovat olleet erilaisia esimerkiksi SAK:n ja Akavan välillä.

”Ammattiyhdistysliikkeen puolelta tuomme pöytään eri toimia ja sitten katsotaan syntyykö sieltä jotakin kokonaisuutta”, Eloranta sanoo.