Pääministeri Juha Sipilä (kesk) linjasi sunnuntaina uudelleen, että hallitus tekee sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta Euroopan komissiolle oikeusvarmuusilmoituksen. Hän kertoo saaneensa aihetta koskevan viestin komissiosta perjantaina.

”Viimeksi perjantaina sain hyvin tuntemaltani kilpailukomissaarilta, hänen kabinetistaan, viestin, jossa sanotaan, että heidän vahva suositus on, että ette tuo tätä käsittelyyn. Samanaikaisesti komissio suosittelee maaraportissaan Suomelle, että viekää sote viimein maaliin”, Sipilä kertoi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

Sipilän näkemyksen mukaan notifikaatio tehdään silloin, jos hallituksella olisi epäily, että sotessa olisi kielletyn valtiontuen piirteitä.

”Notifikaatiota ei pidä tehdä, jossa sellaista ei ole ja meidän mielestä sellaista ei ole. Komissio on koko ajan sanonut, että he eivät halua tätä käsittelyyn, tämä on kansallisessa päätöksenteossa. Hallitushan tekee nyt oikeusvarmuusilmoituksen, joka on yksi notifikaation muoto, komissiolle, vaikka he eivät sitä halua. Omasta mielestämme tässä ei ole kiellettyä valtiontukea”, hän sanoi sunnuntaina.

Muun muassa eurooppaoikeuden professori Juha Raitio on kuitenkin katsonut, ettei oikeusvarmuusilmoituksessa ole kyse notifikaatiosta. Se tulee hänen mukaansa ilmi myös aiemmasta hallituksen itse laatimasta lakiesityksestä.Lue lisää: Professori kaivoi esiin hallituksen omat paperit: ”Ei! Ei se ole notifiointi!”

”Oikeusvarmuusilmoituksessa on kyse kontekstista, jossa oletus on, ettei lakihankkeessa ole notifioitavaa. Siksi se ei sovellu minun tulkintani mukaan valinnanvapauslakiesitykseen. En siis pidä valtiontukielementtiä epävarmana”, Raitio kommentoi perjantaina myös Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Oikeustieteen professori Jukka Snell puolestaan huomauttaa, että menettelyssä käytettävän ilmoituslomakkeen kohta soveltuu juuri Sipilän kuvailemaan tilanteeseen.

”D-kohta soveltuu, jos jäsenvaltio ilmoittaa toimenpiteen, jonka se ei katso olevan valtiontukea, mutta josta ilmoitetaan komissiolla oikeusvarmuuden vuoksi. Tätä kutsutaan usein oikeusvarmuusilmoitukseksi ja on siis yksi ilmoitusmenettelyn alalajeista”, hän kirjoittaa Perustuslakiblogissa.

Snell huomauttaa myös, että ilmoitusmenettelyyn sisältyy täytäntöönpanokielto, jonka mukaan tukea ei saa ottaa käyttöön, ennen kuin komissio on tehnyt päätöksen tuen hyväksymisestä. Tuesta päättäminen on hänen mukaansa kuitenkin sallittua.

”On tärkeä huomata, että kielto koskee nimenomaan tuen käyttöönottamista. Niinpä on esimerkiksi sallittua päättää tuesta, kunhan selkiytetään, että tuki voidaan toteuttaa vasta komission hyväksynnän jälkeen. Mikäli mahdollisesta tuesta on tehty komission asetuksen d-kohdan mukainen oikeusvarmuusilmoitus, täytäntöönpanokielto alkaa, jos komissio alustavan tutkinnan jälkeen päättää käynnistää muodollisen tutkintamenettelyn.”

Lue myös:

Hallitus: Sote menee EU:n syyniin ”olennaisilta osin”

Simon Elo: Näin hallitus purkaisi sote-jumin – ”Kevyt notifiointi valinnanvapaudelle”

Eduskunnan puhemies puuttui sote-valiokunnan ”12 minuutin näytelmään” – ”Tämä ei juuri lohduta, kun lopputulos on sama”