Kahdessa suomalaisessa ravintolassa on viime viikolla altistunut asiakkaita koronavirukselle.

Karjaalla Köttkontrollen-ravintolassa on viime torstaina ollut useita koronatartunnan saaneita asiakkaita. Ravintolan sisätiloissa kello 18–21 aikaa viettäneet ovat Raaseporin kaupungin tiedotteen mukaan mahdollisesti altistuneet virukselle.

Kotkan Amarillo-ravintolassa perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 23–1 on ollut asiakkaana henkilö, jolla on myöhemmin todettu covid19-infektio. Hän on saattanut olla tartuttava ravintolassa vieraillessaan.

LUE MYÖS:

Mahdollinen tartuntarypäs näkyy myöhemmin

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo, ettei Kotkan Amarilloon ole toistaiseksi jäljitetty tartuntarypästä.

Sairastuneen henkilön perjantainen seurue ja muu lähipiiri on tavoitettu. Pietikäinen pitää epätodennäköisenä, että ravintolan muut asiakkaat olisivat saaneet tartuntaa.

Hotellinjohtaja Olli Järvinen Kymen seudun osuuskaupasta kertoi Iltalehdelle, että ravintolassa oli mahdollisen altistumisen aikana noin 200 asiakasta ja kymmenisen työntekijää. Amarillo toimii Sokos hotel Seurahuoneen kanssa samassa rakennuksessa.

Pietikäinen kertoo, että tapauksesta päätettiin tiedottaa, jotta ravintolassa perjantaina keskiyön tienoilla aikaa viettäneet osaisivat seurata oireitaan. ”Oireisten tulee aina hakeutua testiin, mutta näiden erityisen herkästi”, Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan jo loppuviikosta nähdään, hakeutuuko ravintolan asiakkaita testeihin ja löytyykö joukosta tartuntoja. Tartunnan saaneille tulee oireita viimeistään kahden viikon kuluessa altistumisesta.

Tartuntamäärät kasvaneet hieman

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin epidemiologisesta yksiköstä arvioi juuri tänään, että tartuntaryppäiden ja jopa tartuntaketjujen leviäminen yökerhoissa on mahdollista myös Suomessa.

LUE LISÄÄ:

Kesällä koronavirus on levinnyt yöelämässä muun muassa Espanjan Barcelonassa ja Sveitsin Zürichissa.

Asiantuntijat ovat myös Suomessa ilmaisseet huolensa rajoitusten yhtäaikaisen purkamisen vaikutuksista epidemiaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi torstaina viikkoraportissaan, että sekä ilmaantuvuus että tartuttavuus ovat Suomessa nousseet hieman.