Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen jyväskyläläisen opettajan tapauksen olevan ”surullinen esimerkki Suomen työvoimapolitiikan ongelmista, absurdeista piirteistä ja byrokratialoukuista”.

34-vuotias opettaja Juhamatti Kalima sai työpaikan, ennen kuin ehti osallistua TE-toimiston koulutukseen, johon oli ilmoittautunut noudattaakseen aktiivimallia. Hän oli perunut osallistumisensa työnhakuvalmennuksen järjestäjälle, mutta unohtanut kertoa asiasta TE-toimistolle. Tämän seurauksena hän sai kahden kuukauden karenssin. Kalima kuvaili saaneensa 2000 euron laskun menettäessään kesältä ansiosidonnaiset päivärahat karenssin takia. Lue tarkemmin: Opettaja paljasti ”varoittavan esimerkin” aktiivimallista: Luuli toimineensa oikein – nyt on ”2000 euron lasku taskussa”

–Tapauksesta voisi vetää sen johtopäätöksen, että TE-toimisto tekee päätöksiä liian kankeasti ja byrokraattisesti ihmisten tosiasiallisia tilanteita ja yleistä järkevyyttä huomioimatta, Sarkkinen sanoo Facebook-päivityksessään ja korostaa, että jos menettely perustuu lakiin, on sitä muutettava.

Keski-Suomen TE-keskuksesta on kieltäydytty kommentoimasta yksittäistapausta, mutta korostettu, että lain mukaan työnhakijan on ilmoitettava muutoksista työvoimaviranomaisille – ei kurssin järjestäjälle. Kalima kertoo Ylelle, että päätöksessä korostetaan, kuinka TE-toimisto katsoo, ettei hän ”ole esittänyt pätevää syytä velvoittavasta palvelusta kieltäytymiselle, koska työ ei olisi estänyt palvelun aloittamista”.

Sarkkinen katsoo, että vika on aktiivimallissa, ”joka ajaa ihmisiä täysin turhillekin kursseille, joiden järjestäminen kuitenkin maksaa yhteiskunnalle”.

–Kolmas ongelma ovat pitkät karenssit, joiden takia ihmiset voivat menettää usean kuukauden toimeentulon jopa väärinkäsitysten tai vähäisten menettelytapavirheiden vuoksi. Karenssit tuleekin poistaa, ja korvata menettelyllä, jossa työttömyystuki voidaan määräaikaisesti keskeyttää ja palauttaa heti kriteerien jälleen täyttyessä, Sarkkinen kirjoittaa.

–Laajemmassa tarkastelussa näen, että tulisi edetä kannustavan ja ihmisten elämäntilanteissa joustavan perustulon suuntaan, hän lisää.