Rkp:ssä ollaan tyrmistyneitä siitä, että hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset äänestivät tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Vaasan keskussairaalan laajaa ympärivuorokautista päivystystä vastaan.

”Hallituspuolueiden tulisi hävetä. Päätös Vaasan keskussairaalasta tehtiin, vaikka samanaikaisesti Euroopan neuvosto moittii Suomea siitä, että ruotsinkielisten potilaiden oikeudet eivät toteudu käytännössä. Potilaan oikeus saada sairaanhoitoa yhdenvertaisesti niin ruotsiksi kuin suomeksi ei ilmeisesti ole tärkeä hallitukselle. Se on häpeällistä”, Henriksson jyrähtää.

”Kaikki tosiasiat ja asiantuntijoiden lausunnot puhuvat sen puolesta, että Vaasan keskussairaalan pitäisi saada laaja ympärivuorokautinen päivystys. Hallituspuolueet eivät piittaa tästä lainkaan. Tämä on merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”, Henriksson jatkaa.

Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi teki sosiaali- ja terveysvaliokunnassa muutosehdotuksen, jonka myötä Vaasan keskussairaala olisi saanut laajan ympärivuorokautisen päivystyksen. Hallituspuolueet äänestivät Rehn-Kiven ehdotuksen nurin tänään torstaina.

Vaasan tapaus on ollut otsikoissa myös siksi, että keskustalainen kansanedustaja Pekka Puska asettui aiemmin puolustamaan Vaasaa. Puska äänesti tänään Ylen mukaan hallitusrintamassa, kuten aiemmin julkisuuteen ilmoitti.

Kokoomuksen sote-edustajat sen sijaan rauhoittelevat huolia omassa tiedotteessaan. Sari Sarkomaa, Sari Raassina, Jaana Laitinen-Pesola ja Mia Laiho korostavat, että päätöksestä huolimatta laaja-alainen toiminta säilyy Vaasassa.

”Vaasan keskussairaalassa säilyy nykyisen tasoinen erikoissairaanhoidon päivystys, eli siis siellä jatkuu kymmenen erikoisalan ympärivuorokautinen päivystys”, nelikko toteaa.

”Mikäli laaja päivystys säilytettäisiin sekä Seinäjoella että Vaasassa, ei kirurgeille riittäisi riittävästi toimenpiteitä ammattitaidon ylläpitämiseksi”, he myös perustelevat.