Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää uuden valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan julkisuudessa esittämiä linjauksia huolestuttavina palkkatasa-arvon kannalta.

Piekkala kertoi Ylen radion Ykkösaamussa maanantaina jatkavansa nyt käydyn liittokierroksen linjaa, jossa neuvottelukierroksen avaavien työehtosopimusneuvotteluiden palkankorotustasoa ei ylitettäisi seuraavien alojen neuvotteluissa.

–Tämä tarkoittaa siis Suomen malliksikin kutsuttua tapaa, jossa kaikkien alojen palkankorotukset tehdään teollisuuden sopimin prosentein, joiden yli ei mennä, Andersson tulkitsee Facebook-päivityksessään.

–Tämän linjan ongelma on se, ettei se huomioi eri toimialojen tilanteita ja tarpeita, erityisesti matalapalkka-alojen tarvetta suurempiin palkankorotuksiin. Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten Suomessa ohitetaan jatkuvasti palkkatasa-arvon edistäminen työmarkkinapolitiikassa, hän jatkaa.

Linja on Anderssonin mukaan erityisen kipeä siksikin, että kiky-sopimus ”osui kipeästi naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin”.

Lue lisää:

Liittojohtaja hämmästyi: Uusi valtakunnansovittelija iski heti kaasun pohjaan

”Näitä kommentteja ei olisi koskaan pitänyt lausua” – Rakennusliitto katkoo jo välejä uuteen sovittelijaan

Vastavalittu valtakunnansovittelija Piekkala kiersi Ylen haastattelussa ehdotukset erillisistä tasa-arvoeristä palkkaerojen kuromiseksi umpeen. Sen sijaan hän peräänkuulutti työmarkkinoiden ”segregaation” purkamista. Piekkalan mukaan Suomen työmarkkinat ovat vahvasti sukupuolittuneet, jossa naiset ja miehet tekevät omia tehtäviään. Lisäksi Piekkala huomautti, että naisten asemaan voidaan kiinnittää huomiota muillakin tavoilla kuin palkkauksella.

–Palkkaushan on vain osa palkitsemista ja palkitsemiseen vaikuttaa se, miten ihmiset valitsevat työtehtävänsä ja mikä heitä motivoi. Siihen vaikuttaa moni muukin asia kuten työaika, vapaa-aika, joustavuus saada esimerkiksi vapaata lasten hoitamiseen, kehittymismahdollisuudet, työterveyshuolto, Piekkala listasi.

Andersson kokee Piekkalan vähätelleen palkkaeroa.

–Piekkalan mainitsemat työajan järjestelymahdollisuudet, joustavuus, kehittymismahdollisuudet ja työterveyshuolto ovat kaikki tärkeitä ja kannatettavia asioita, mutta vaatii kyllä pokkaa sanoa matalalla palkalla työtä tekeville hoitajille, lastentarhanopettajille, koulukäyntiavustajille ja laitoshuoltajille, että "tasa-arvo ei toteudu prosenteilla”, Andersson hämmästelee.