Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä senaattori Elizabeth Warren vaatii presidentti Donald Trumpin asettamista virkasyytteeseen erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan vuoksi.

”Muellerin raportti osoittaa faktojen kautta, että vihamielinen ulkomainen hallitus hyökkäsi vuoden 2016 vaaliemme kimppuun auttaakseen Donald Trumpia ja Donald Trump otti tuon avun vastaan. Noustuaan valtaan Donald Trump häiritsi tutkintaa tuosta hyökkäyksestä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

”Väärinkäytöksen vakavuus edellyttää, että vaaleilla valitut edustajat molemmista puolueista jättävät sivuun politiikan ja tekevät perustuslaillisen velvollisuutensa. Se tarkoittaa, että edustajainhuoneen on aloitettava virkasyytemenettely Yhdysvaltain presidenttiä vastaan”, hän jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Harvardin yliopiston oikeustieteen professori Laurence Tribe kiittää Warrenia ja sanoo, että Trumpin virkasyyteprosessin aloittava kuuleminen on järjestettävä mahdollisimman pian.

”Prosessin lykkäämisessä ei enää ole mitään järkeä. Se olisi myös poliittisesti epäviisasta”, hän kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös toinen demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä, San Antonion pormestari Julian Castro sanoi perjantaina, että virkasyytemenettelyyn olisi aihetta.

”Robert Mueller jätti tämän selvästi kongressin käsiin”, hän toteaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Trump saa kovaa arvostelua osakseen myös omassa puolueessaan republikaaneissa. Puolueen entinen presidenttiehdokas, senaattori Mitt Romney kuvailee presidentin toimintaa kuvottavaksi.

”Minua kuvottaa se, kuinka laajaa ja kokonaisvaltaista epärehellisyyttä ja harhaanjohtamista maan korkeimmissa viroissa olevat henkilöt, presidentti mukaan lukien, ovat harjoittaneet”, Romney sanoo tiedotteessaan.

Hän kertoo tyrmistyneensä myös siitä Muellerin raportin paljastuksesta, että Trumpin kampanjaväki tiesi hyötyvänsä Venäjän vaalivaikuttamisesta.

”Kukaan heistä ei mennyt kertomaan siitä Yhdysvaltain viranomaisille. Ja kampanjapäällikkö edisti aktiivisesti Venäjän intressejä Ukrainassa”, Romney kommentoi viitaten Paul Manafortiin.

Lue myös: Trump-tutkintaa koskenut raportti kuohuttaa – Tutkija: ”Kuinka alas Yhdysvaltain presidentti voi vajota?”