Perussuomalaisten kansanedustajalla Jussi Halla-aholla ei ole aikomusta jättää eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävää. Eroa tehtävästä vaati SDP:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner.

Jungerin vaatimusten taustalla on hänen mukaansa muun muassa norjalaiskollegoiden hämmästely, millaisessa asemassa maahanmuuttokriittinen ja vastajihadistiseen liikkeeseen liitetty Halla-aho toimii. Jungerin mukaan kyse ei ole politiikasta, vaan Halla-ahon mielipiteistä.

- Eduskunta nimitti hallintovaliokunnan yksimielisesti. Mikael Jungnerilla ei ollut silloin mitään huomauttamista, ja minun mielipiteenihän eivät ole muuttuneet yhtään miksikään, Halla-aho vastaa Jungerille MTV3:n mukaan.

Hallintovaliokunta vastaa muun muassa maahanmuuttokysymyksiin liittyvien lakien valmistelusta.

Sekä Halla-aho että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tuomitsevat Norjan joukkomurhan käyttämisen Suomen sisäpoliittiseen vehkeilyyn. Myös Soini hämmästelee, mikä Jungnerin luottamuksen Halla-ahoon on syönyt toukokuun valiokunnan asettamisäänestyksen ja nykyhetken välillä.

- Norjassa tämä valtava murhenäytelmä on osattu käsitellä paremmin kuin Suomessa. Siellä ei kukaan poliitikko syyttele toista eikä käytä tätä sisäpoliittisena lyömäaseena mutta Mikael Jungner on valinnut toisin, Soini kertoo Radio Novan haastattelussa.

Uuden Suomen eilen tavoittama ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei osannut kertoa, mitä SDP mahdollisesti aikoo kesäkokouksessaan sopia Halla-ahon suhteen. Hän korosti, että valiokunnan puheenjohtajuus on pysyvä, kunnes henkilö pyytää itse eroa tehtävästä tai kunnes valiokunta asetetaan uudelleen.

Valiokunnan uudelleenasettaminen merkitsisi eduskunnan äänestystä. Asiaa esittäisi puhemiesneuvosto, eli puhemiehistä ja valiokuntien puheenjohtajista koostuva elin.

Valiokuntien puheenjohtajajako on poliittinen, ja puolueet sopivat keskenään, minkä valiokunnan puheenjohtajuuden mikäkin puolue saa. Tämän jälkeen puolueiden eduskuntaryhmät esittävät itse omaa edustajaansa valiokunnan puheenjohtajan tehtävään, ja eduskunta hyväksyy kokoonpanot äänestyksessään.

Käytännössä Halla-ahon erottaminen ilman hänen omaa tai Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tahtoa on siis miltei mahdotonta eduskunnan tiukkojen herrasmiessopimusten ja käytäntöjen puitteissa.