Vasemmistoliiton telakkatyöryhmä vaatii, että valtio tekee tarjouksen telakkayhtiö STX Finlandista.

Työryhmän mukaan viimeiset uutiset laivatilausten rakennusaikaisen rahoituksen vaikeuksista osoittavat, että viimeistään nyt on valtion otettava vastuu suomalaisen laivanrakennuksen, arktisen osaamisen ja meriteollisuuden tulevaisuuden turvaamisesta.

–Korealaisen omistajan kyvyttömyys ja haluttomuus uhkaa karkottaa koko laivanrakennuksen pois Suomesta. On aika katkaista vahingollinen napanuora ongelmissa olevaan STX-konserniin ja otettava telakkateollisuus suomalaiseen omistukseen, telakkatyöryhmä kommentoi tiedotteessaan.

STX on ilmoittanut, että kaikki sen eurooppalaiset telakat ovat myynnissä. Valtiojohtoisen konsortion avulla myös Rauman telakan toimintaa voitaisiin telakkatyöryhmän mukaan jatkaa esimerkiksi muotolohkojen valmistuksessa.

Kansainvälisten markkina-arvioiden mukaan seuraavien seitsemän vuoden aikana maailmassa rakennetaan 60-70 matkustajalauttaa ja vastaava määrä risteilijöitä, vasemmistoliiton telakkatyöryhmä kertoo.

–Tästä riittää suomalaisille telakoille iso siivu, kunhan väliaikaiset rahoitus- ja omistusongelmat saadaan ratkaistua, työryhmä uskoo.

STX:n Turun telakkaa uhkaa satojen miljoonien tilauksen menettäminen. STX Finlandin ja tanskalaisvarustamo Scandlinesin välille ei syntynyt odotettua sopimusta kahden matkustajalautan rakentamisesta.

–STX Finland on saatava pikaisesti kotimaiseen omistukseen, telakkatyöryhmä toteaa.