Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen oli lauantaina vähäsanainen hallituksen sisäisestä kriisitilanteesta. Hallituskumppanit keskusta ja vihreät vaativat pääministeri Antti Rinteeltä (sd) selontekoa tämän toimista valtionyhtiö Postin ja omistajaohjauksen selkkauksessa, joka johti kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) eroon.

Eduskunta käy tiistaina keskustelun Rinteen toimintaan ja omistajaohjaukseen kohdistuvasta välikysymyksestä, ja äänestää pääministerin luottamuksesta keskiviikkona. Epävirallisten tietojen mukaan keskusta odottaa Rinteeltä selvitystä maanantaina ennen välikysymyksen käsittelyä, mutta Kurvinen ei halua kommentoida lisäselvitysten aikataulua.

”En kommentoi mitään”, Kurvinen sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse keskustan jalkautumistilaisuudesta Seinäjoelta.

Ilta-Sanomat kertoo lauantaina iltapäivällä, että sen tietojen mukaan hallitusviisikko kokoontuu pohtimaan Rinteen asemaa ja jatkomahdollisuuksia jo sunnuntaina aamulla.

Iltalehti kertoi lauantaina, että keskustan eduskuntaryhmässä on harkittu jopa pääministerin kaatamista luottamusäänestyksessä, koska puolueen kentän tyytymättömyys tähän on niin suurta. Keskustan haaveissa ei ole varsinaisesti hallituksen kaataminen, vaan pääministerin vaihto.

”En millään lailla kommentoi meidän mitään keskusteluja”, Kurvinen toteaa.

”Olemme todenneet, että haluamme selvitykset, mitä on tapahtunut, ja haluamme että omistajapolitiikka ja omistajaohjaus selkeytetään. Selvitykset täytyy saada ripeästi ja saada tämä tilanne hallintaan”, Kurvinen selittää keskustan vaatimuksia.

Asiaa kommentoi myös puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, joka puhui Tampereella keskustan Pirkanmaan piirin kokouksessa.

”Keskusta odottaa selvitystä alkuviikolla, pitää saada kokonaiskuva omistajaohjauksesta ja SDP:n toimista tässä jupakassa. On ollut paljon sopankeittäjiä. Hallituksen pitää keskustella yhteisestä linjasta työmarkkina-asioissa, on vaikea työmarkkinakierros edessä. Omistajaohjauksen linjan on oltava uskottava”, Kulmuni sanoi Iltalehden mukaan.

Keskustan kenttäväen vaatimukset ovat jyrkempiä.

”Keskusta ei hyväksy mitään epäselvyyttä. SDP:n pitäisi vaihtaa pääministeriä”, oriveteläinen kuntavaikuttaja Marjo Mäkinen-Aakula sanoo Iltalehden mukaan.

Keskustan kenttäväen tyytymättömyydestä Rinteen hallitukseen kertoo myös tuore Lännen Median kysely. LUE LISÄÄ:

Myös toinen sdp:n hallituskumppani, vihreät, kommentoi hallituskriisiä lauantaina.

”Eilen saimme dramaattisia uutisia omistajaohjausministerin erosta. Sellainen on aina vakava paikka. Postin tilanteen osalta olen todennut, että vihreät haluaa tarkan selvityksen asiasta. Tällainen hallitukselle on myös luvattu”, puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi puheessaan lauantaina.

Posti-jupakassa on monia epäselvyyksiä, mutta keskeisimmät niistä liittyvät tällä hetkellä siihen, kuinka hyvin pääministeri Rinteen lausunnot omasta toiminnastaan sekä Postin hallituksen toiminnasta vyyhdin aikana vastaavat totuutta. Rinne syytti perjantain tiedotustilaisuudessaan valtionyhtiön hallitusta muun muassa tietojen pimittämisestä ja jopa väärien tietojen antamisesta omistajaohjaukselta ja julkisuudelta.

Sen sijaan perjantaina julkisuuteen astunut valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Viertola toteaa, että Posti on pitänyt omistajaohjauksen ”jatkuvasti informoituna” ja että asiassa on yleisesti toimittu hyvän hallintotavan mukaisesti.

LUE MYÖS: