Juha Sipilä johtaa keskustan osalta hallitusneuvottelijoita, vaikka hän on päättänyt erota puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Näin totesi keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen Ylen A-studiossa tiistai-iltana.

”Kyllä. Keskustan osalta se on ilman muuta Juha Sipilä”, Pirkkalainen sanoo.

Muu puoluejohto sai kuulla Sipilän ratkaisusta maanantaina.

Pirkkalaisen mukaan Sipilä on puheenjohtajana syyskuun ylimääräiseen puoluekokoukseen saakka ”täysin toimintakykyinen ja hänen asemansa on vahva”.

”Puolueen puheenjohtajan tehtävässä hän on hyvin toimintakykyinen. Kuten puoluehallituksen päätöksestä ja tiedotteesta oli nähtävissä ja luettavissa, Sipilä jatkaa täysipainoisesti ylimääräiseen puoluekokoukseen saakka”, Pirkkalainen toteaa.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi tiistaina Uudelle Suomelle, että keskustan puheenjohtajatilanne vaikuttaa myös hallitusneuvotteluihin. Jokisipilä katsoo, että puheenjohtajavaihdoksesta tulee myös linjavaali, jossa valitaan keskustalle uutta suuntaa. Sipilän mahdollisesti tekemät sitoumukset hallitusneuvotteluissa voisivat kuitenkin sitoa linjan toisenlaiseksi.

Eikö hallitusyhteistyöhön ryhtyminen keskustan kanssa siis olisi kuin ostaisi sikaa säkissä, kun uuden puheenjohtajan linjaa ei voida tietää?

”Näinhän se on. Kenelläkään ei ole tietoa, kuka on uusi puheenjohtaja ja mihin hän lähtee viemään puoluetta”, Jokisipilä vastasi.

LUE MYÖS: Keskustan ratkaisu yllätti tutkijan – Myydäänkö Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”?

Puoluesihteeri Pirkkalainen kiistää jyrkästi, että Sipilän asema olisi nyt väistyvänä puheenjohtajana heikko. Hän korostaa, että keskustan säännöt sanelevat, että hallitusneuvottelijoita ovat myös muu puoluejohto, eli varapuheenjohtajat, puoluesihteeri, puoluevaltuuston puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

”Keskustassa puolue-elimillä on politiikan sisältöjen ja toiminnan osalta suurin päätösvalta. Puolueen puheenjohtaja johtaa täysipainoisesti siihen asti, kunnes puoluekokous uuden puheenjohtajan valitsee”, Pirkkalainen toteaa Ylellä.

Pirkkalainen sanoo myös, että vastuu hallituksen muodostamisesta on ”ensisijaisesti vaalien voittajille, joihin keskusta ei lukeudu”.

”Keskusta on nyt menossa oppositioon.”