Euroopan komissio vahvisti perjantaina mediassa velloneet huhut, että EU ja Britannia ovat sopineet ”neuvotteluiden kiihdyttämisestä”.

Komission tiedotteen mukaan EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier selosti EU-maiden lähettiläille tilanteen ja aamuisen keskustelun Britannian brexit-ministeri Stephen Barclayn kanssa.

EU on siis ottanut vakavasti Britannian viimeisimmän ehdotuksen ja aikoo yrittää muotoilla sen sopimukseksi.

Komission tiedotteen mukaan komissio keskustelee Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden kanssa maanantaina siitä, mitä viikonlopun neuvotteluissa on saatu aikaiseksi.

Tavoite on käsitellä asiaa tiistaina yleisten asioiden neuvostossa. Jos kaikki sujuu hyvin, niin EU-maiden pääjohtajat voivat käsitellä brexitiä jo ensi viikon loppupuolen huippukokouksessa.

Britannian EU-ero voi siis toteutua jo lokakuun lopussa.

EU ja Britannia astuvat tunneliin

Aiemmin päivällä The Guardianin toimittaja Daniel Boffey tviittasi, että Barnier on saanut luvan aloittaa niin sanotut ”tunnelineuvottelut”.

Myös Irlannin yleisradion RTE:n toimittaja Tony Connelly vahvisti lähteisiinsä nojaten, että EU-maiden lähettiläät antoivat luvan edetä.

Tunneli-termi viittaa siihen kahden viikon jaksoon viime vuonna, jolloin EU ja Britannia neuvottelivat pienen ryhmän sisällä erosopimuksen. Tuolloin pääministerinä oli Theresa May.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi Twitterissä perjantaina, että ”Britannia ei ole vieläkään ehdottanut toimivaa ja realistista suunnitelmaa”.

”Mutta olen vastaanottanut lupaavia merkkejä [Irlannin pääministeri] Leo Varadkarilta siitä, että sopimus on mahdollinen. Jopa mahdollisuuden rahtunen pitää käyttää. Sopimukseton ero ei ole koskaan EU:n valinta.”

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Varadkar tapasivat torstaina kahden kesken, minkä jälkeen osapuolet ilmoittivat näkevän ”tien” kohti brexit-sopua.

”Minulla oli erittäin hyvä tapaaminen tänään pääministerin ja hänen tiiminsä kanssa, erittäin positiivinen ja lupaava”, Varadkar kommentoi medialle tapaamisen jälkeen.

”Näen tien kohti sopimusta lähiviikkoina”, Irlannin pääministeri sanoi.

Varadkar sanoi myös uskovansa sovun syntyvän lokakuun loppuun mennessä. Britannian on määrä lähteä EU:sta tuolloin.