Toimitusministeristö voi valita uuden tiedusteluvaltuutetun, kertoo oikeusministeriö. Eduskunta hyväksyi maanantaina tiedustelulait. Tiedustelutoiminnan valvontaa varten perustetaan uusi tiedusteluvalvontavaltuutetun virka oikeusministeriön alaisuuteen ja tiedustelulakien voimaantulo edellyttää, että tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonta on järjestetty.

Uuden tiedusteluvaltuutetun valintaan syntyi epäselvyyttä, kun Juha Sipilän hallitus erosi viime perjantaina. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyysi Sipilää ja hänen hallitustaan jatkamaan niin sanottuna toimitusministeristönä.

LUE MYÖS: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

”Oikeusministeriö on varmistanut oikeuskanslerilta, että toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun. Valtuutetun virassa korostuu ei-poliittinen valvonta ja sen uskottavuus. Valtuutetun nimittää valtioneuvosto”, oikeusministeriö kertoo.

Oikeusministeriö on valmistellut tiedusteluvalvontavaltuutetun nimittämistä ja virkaa varten haastateltavat on valittu.

Virkamiesesitys nimityksestä pyritään saamaan valmiiksi maaliskuun aikana. Tiedusteluvalvontavaltuutetun viran hakuaika päättyi 27. helmikuuta. Määräaikaan mennessä hakemuksensa jättivät seuraavat henkilöt: Astrid Geisor-Goman, Jukka Haavisto, Kimmo Hakonen, Juha-Pekka Karppanen, Minna Ketola, Elisa Kumpula, Piotr Marko Lehtonen, Marko Männikkö ja Hanna Nordström.

Oikeusministeriö ei kerro, ketkä hakijat on valittu haastatteluihin.