Amerikkalaisten tutkimusten mukaan noin 4 prosenttia raiskauksen uhreista on kokenut orgasmin ja jopa puolet jonkinlaista fyysistä seksuaalista kiihottuneisuutta raiskauksen aikana.

Fyysinen kiihottuminen on tiedelehti Popular Sciencen haastattelemien seksuaaliterapeuttien mukaan jopa yllättävän yleistä. Raiskauksen uhrit kertovat hämmennyksestä ja jopa häpeästä, jonka kehon reaktio vastenmielisen seksuaalisen teon hetkellä aiheuttaa.

Popular Sciencen mukaan Yhdysvalloissa useat raiskauksen uhrit ovat kauhistuneet kehonsa reaktiota jopa niin pahasti, että he ovat jättäneet rikoksen ilmoittamatta viranomaisille.

Suomessa raiskauksen uhreja auttavan Tukinaisen psykoterapeutti Hannaleena Kuukari kertoo Uudelle Suomelle, että ilmiö on harvinainen, mutta ei tuntematon.

- En pidä tätä häpeää osasyynä siihen, miksi rikoksista ei tehdä ilmoituksia, Kuukari sanoo.

Yhdysvaltalaislehti kertoo, että jotkut sarjaraiskaajat hakevat teollaan nimenomaan tätä uhrinsa kehon fyysistä reaktiota, jonkinlaista pakotettua nautintoa.

- Raiskauksiin liittyy vaarallinen myytti, että jokainen nainen haluaisi tulla raiskatuksi. Näin ei ole.

Popular Sciencen viittaamien tutkimusten mukaan fyysistä kiihotusta ovat kokeneet sekä miehet että naiset. Tieto kumoaa myytin, jonka mukaan naiset eivät voisi pakottaa miestä yhdyntään kanssaan.

Ihmisen seksuaalinen kiihottuminen voi viimeisimpien tutkimusten mukaan olla fyysisen ja henkisen kiihotuksen yhdistelmä tai vain jompaakumpaa näistä. Kiihottumisella ei siis välttämättä ole mitään tekemistä seksuaalisen halukkuuden tai nautinnon kanssa.

Tukinaisen Kuukarin mukaan fyysinen kiihottuminen nousee kriisiterapiassa useimmiten esiin lapsena hyväksikäytön uhriksi joutuneiden ihmisten kertomuksissa.

- Keho reagoi tiettyyn kosketukseen tietyllä tavalla. Siinä ei ole kyse seksuaalisesta nautinnosta.

Raiskaus on puolestaan rikos, jossa henkilö pakotetaan seksuaaliseen tekoon ilman tämän omaa halua.

Myös ihmiskehon tutkimus kertoo, että kehon reaktiot raiskaus- tai hyväksikäyttötilanteessa eivät liity millään tavalla todelliseen mielen halukkuuteen tai tiedostamattomaan, alitajuiseen seksifantasiaan.

Vastenmielisten asioiden kokeminen ja pelko aiheuttavat ihmisen kehossa fyysistä kiihotustilaa nostattavan vaikutuksen. Tällainen fyysinen kiihottuneisuus kumpuaa ihmisen autonomisesta hermostosta, joka säätelee samalla tavoin myös esimerkiksi hikoilua, ruoansulatusta ja sydämen sykettä.

Joidenkin arvioiden mukaan naisilla fyysinen kiihotus olisi kehon puolustusreaktio seksuaalisen väkivallan vahinkoja vastaan. Raiskaus tai hyväksikäyttö jättää kuitenkin aina vaurioita uhriinsa: henkisiä tai fyysisiä.

Tukinaisen kriisipäivystyspuhelin vastaa joka päivä numerossa 0800-97899. Nimettömänä yhteyttä voi saada Nettitukinaisen kautta.