Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo Uudelle Suomelle, että Suomen ulkopoliittinen johto on noin kuukauden ajan käsitellyt Venäjä-kysymystä.

- Tämä ei ole Suomen päätös, vaan heijastuma siitä, mitä notifikaatiokierroksesta jäi käteen. Olen ollut yhteydessä ulkopoliittiseen johtoon, käynyt keskusteluja tästä viikkojen ajan, kun asia on ollut esillä, Kanerva kertoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on aiemmin sanonut, että Suomi ei hypi muiden pillin mukaan. Soini kertoi eilen, että päätöksen olla myöntämättä maahantulolupaa osalle venäläisdelegaatiosta EU-pakotteiden perusteella teki Suomen koko ulkopoliittinen johto. Niin sanotussa notifikaatioprosessissa muista EU-maista tuli kielteisiä kantoja pakotepoikkeukseen. Tasavallan presidentin kansliasta vahvistettiin eilen Uudelle Suomelle, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tekemässä kyseistä linjausta. Asiaa on käsitelty tasavallan presidentin ja ulkopoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa.

Lue lisää:Vahvistus: Sauli Niinistö oli tekemässä kohuttua Venäjä-linjausta

Kanerva kertoo, että ulkopoliittisessa johdossa on käsitelty Venäjä-kysymystä siitä lähtien, kun kesäkuun alusa eri maat ilmoittivat osallistujansa ja kävi ilmi, että Venäjän delegaatiossa on EU-pakotelistalla olevia henkilöitä.

Pitkän linjan poliitikko, ulkoministerinä aiemmin toiminut Kanerva sanoo, että EU on tehnyt selkeän virheen, kun ei ole kirjoittanut auki Etyjiä EU-sanktioiden ”poikkeuslistaan”. Kanervan mielestä yleinen tahto olisi ollut se, että pakotelistalla olevat olisivat voineet osallistua kokoukseen, mutta selkeän kirjauksen puuttuessa tulkinta kääntyi toiseen suuntaan.

- Ei ole mitään täysjärkistä syytä eliminoida kokouksen toteutumista. Tämä on selvääkin selvempi virhe EU:lta. EU on nukahtanut, Kanerva sanoo.

SDP:n Eero Heinäluoma sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa niin ikään, että Etyj pitäisi lukea poikkeusmahdollisuudeksi EU-pakotteista.

Kanervan mielestä on päivänselvää, että Etyj on ainoa eurooppalainen taho, joka edesauttaa Minskin sopimuksen toimeenpana. Venäjän poissaolo ei Kanervan mielestä ainakaan vahvista tätä prosessia.

- Sloganimme, ”Recalling the spirit of Helsinki” [suomeksi Helsingin hengen mieliin palauttaminen] on ajankohtaisempi kuin osasimme arvatakaan slogania päättäessämme. Nyt täytyy todellakin etsiä, miten Helsingin henki voidaan palauttaa, Kanerva sanoo.

Kanerva vahvistaa Washington Postin ja New York Timesin tiedot, joiden mukaan hän lähetti yleiskokouksen osallistujille keskiviikkona tilannetta selittävän kirjeen. Kanervan mukaan osallistujilta on tullut asiasta kommentteja, jokta ovat olleet ymmärtäväisiä ja tukevia.

Heinäluoman mielestä Venäjän reaktio on ollut voimallisin vuosikymmeniin. Kanerva on samoilla linjoilla.

- Puhe on ollut varsin reipasotteista. En muista vastaavanlaista avointa sanankäyttöä aiemmin käytetyn, Kanerva sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainoana venäläisenä Etyjin parlamentaariseen kokoukseen osallistuu Venäjän duuman edustaja Nikolai Kovalev. Etyj-maiden epäviralliseen korkean tason kokoukseen, joissa suurinta osaa maista edustaa hallituksen edustaja, tulee Venäjältä todennäköisesti ”junioridiplomaatti suurlähetystöstä”, Kanerva sanoo.