Suomeen kaavaillaan uutta sokeriveroa. Asiantuntijoiden mukaan sokeri voi aiheuttaa lihavuutta ja sitä kautta vakavia sairauksia.

Kalifornian yliopiston tutkijat kertoivat aiemmin tällä viikolla, että sokeri voi olla jopa vaarallista ja sen käyttöä pitäisi säädellä kuten alkoholia ja tupakkaa.

Pitäisikö Suomessakin harkita sokerin käytön säätelemistä?

– Asiaan on jo kiinnitetty huomiota, muun muassa sokeriveroa laaditaan tähtäämään siihen, että sokerin käyttöä vähennetään, sisätautien dosentti Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta sanoo Uudelle Suomelle.

– Suomessa on jo suositus lisätylle sokerille. Sen saanti pitäisi olla korkeintaan 10 prosenttia energian kokonaismäärästä, tutkija Katja Hätönen THL:n diabeteksen ehkäisyn yksiköstä kertoo Uudelle Suomelle.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan sokeri aiheuttaa lihavuutta, joka edistää tauteja, kuten diabetesta, sydänsairauksia ja syöpää, joihin kuolee vuosittain 35 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.

Jula korostaa, että sokeri on vain yksi vaikuttava tekijä lihavuusongelmaan. Esimerkiksi rasvan, suolan ja vihannesten määrä ruokavaliossa vaikuttavat ihmisten terveyteen.

– Ehkä aikuistenkin voisi olla hyvä pitää karkkipäivä tai voisi valita pienempiä annoskokoja, Hätönen sanoo.

Sokeriverotyöryhmä ehdottaa veronalaisiksi elintarvikeryhmiä, jotka yleensä sisältävät sokeria ja joista sitä saadaan runsaasti. Vaihtoehtoina ovat vero elintarvikkeen kokonaissokeripitoisuuden mukaan tai nykyisen makeisveron laajentaminen uusiin tuotteisiin.

Sokerityöryhmä luovutti väliraporttinsa Valtiovarainministeriölle heinäkuussa. Lopulliset johtopäätökset oli tarkoitus esitellä marraskuussa, mutta loppuraportti on edelleen julkaisematta.