Juliste 1990-luvulta on myös esillä näyttelyssä. Siirry kuvasta toiseen klikkaamalla kuvan sivuilla olevia nuolia.Kuva: Hiv-säätiö
Suomen Punaisen Ristin juliste vuodelta 2004. Siirry kuvasta toiseen klikkaamalla kuvan sivuilla olevia nuolia.Kuva: Hiv-säätiö

Hiv-tukikeskuksen julistenäyttely avautuu maanantaina Helsingin rautatieaseman Postihallissa.

Näyttelyssä on esillä 29 erilaista julistetta hiv-työn yli 30-vuotisen historian ajalta.

– Helsinki Pride –viikon ohjelmistoon kuuluva näyttely tuo esiin, miten hiv-valistusta on vuosien varrella tehty monenlaisin keinoin. Ihmisiä on peloteltu kuolemalla ja sairauden taakalla, toisaalta kondominkäyttöä on pyritty edistämään humoristisilla ja joskus provosoivillakin viesteillä, Hiv-tukikeskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Näyttelyssä on esillä muun muassa Lääkintöhallituksen juliste 1980-luvulta. Siinä Tom of Finland kehottaa kansalaisia käyttämään kumia.

– Julistenäyttelyn kuvasto ja raflaavatkin otsikot varmasti herättävät ohikulkijat ja työmatkalaiset rautatieasemalla. Julisteista näkyy, että hiv-työssä on ollut tärkeää rikkoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä normeja ja tabuja. Vaikka nykyään hiv-valistustyössä ei ole syytä pelotella kuolemalla, on turvaseksin ja hiv-testauksen edistäminen sekä hiviin liittyvien ennakkoluulojen poistaminen yhä ajankohtaista, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen tiedotteessa.

Ensimmäiset hiv-tartunnat todettiin Suomessa yli 30 vuotta sitten. Vuonna 1986 Seta perusti Aids-tukikeskuksen tuottamaan tukipalveluita sairastuneille sekä kehittämään hivin testaus- ja ennaltaehkäisytyötä.