Vain kahden puolueen puheenjohtajat vastustivat Suomen pakolaiskiintiön kasvattamista Porin Suomi-Areenan puheenjohtajatentissä. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi olevansa itse valmis nostamaan kiintiötä heti.

Kiintiön nostoa ajoikin aiemmin voimakkaasti puhemieheksi siirtynyt entinen sisäministeri Paula Risikko (kok.), mutta tavoite ei ole toteutunut. Kiintiön nostamisesta keskusteltiin hallituksen puoliväliriihessä keväällä, mutta päätöstä ei syntynyt. Risikko on halunnut nostaa kiintiötä 300 henkilöllä 1050:een.

Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 750, mutta vuosina 2013–2014 se oli 1050.

Porin tentissä puoluejohtajista vain Jussi Halla-aho (ps.) ja hallituksessa istuva Sampo Terho (sin.) vastustivat pakolaiskiintiön kasvattamista. Terho onkin vastustanut Risikon tavoitetta voimakkaasti jo aiemmin. Sen sijaan Orpo sanoi olevansa itse valmis nostamaan kiintiötä heti ja myös pääministeri Juha Sipilä (keks.) liputti nostamisen puolesta.

Orpon mukaan kuitenkin noston toteutumisessa ”lukko on ollut se, että hallitusohjelmaan on kirjattu sitova luku”.

–Siksi sitä ei ole pystytty tekemään, Orpo sanoi Porissa.

Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on yksi keino auttaa todellisessa hädässä olevia, sillä kiintiöpakolaisena Suomeen otettavan henkilön suojelun tarve on selvitetty jo lähtömaassa. Heidän pakolaisstatuksensa arvioi YK.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on laajentaa kiintiöpakolaisjärjestelmää aktivoimalla yhä useampia EU-maita mukaan toimintaan.

Lue lisää:

Sipilän avaus 2000 pakolaisen kiintiöstä kaivettiin esiin eduskunnassa: ”Kerron, mistä on kyse”

Simon Elo iski ehdon pakolaiskiintiön nostamiselle: ”Sitä ennen on turha keskustellakaan”

Pakolaiskiintiö nousee sittenkin? Yhä Risikon tavoitteena

Ehdotus hallituksesta: Suomen nostettava pakolaiskiintiötä ensi vuonna