– Jos tämä herättää keskustelua, niin kuin tämä nyt näkyy tehneen, niin sekin omalla tavallaan palvelee asiaa parhaiten, toteaa puhelimitse lomalta tavoitettu SDP:n kansanedustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson.

Gustafsson on allekirjoittanut ryhmätoverinsa Eeva-Johanna Elorannan ”järjettömäksi” soimatun lakialoitteen radio- ja verkkotukiasemien rajoittamisesta. Elorannan ja Gustafssonin lisäksi aloitteen ovat allekirjoittaneet SDP:n kansanedustajat, entinen työministeri Lauri Ihalainen ja entinen peruspalveluministeri Maria Guzenina.

Elorannan laatimassa aloitteessa tukiasemien rajoittamista perustellaan tukiasemien tuottamilla sähkömagneettisella säteilyllä, joka aloitteessa nähdään terveysriskiksi lähellä radio- ja verkkotukiasemia oleskeleville suomalaisille. Saman aloitteen Eloranta jätti myös viime vuonna edelliselle eduskunnalle. Tuolloinkin sen allekirjoitti Maria Guzenina.

– Euroopan parlamentti on vuonna 2009 antanut päätöslauselman, jossa se toteaa, että matkapuhelinantenneja asennettaessa tulee erityisesti huolehtia siitä, että erityisherkät kohteet, kuten koulut, päiväkodit, vanhainkodit ja terveydenhoitolaitokset, eivät ole tarpeettoman lähellä matkapuhelintukiasemia, jotta voidaan rajoittaa sähkömagneettisille kentille altistumista, Eloranta huomauttaa aloitteessaan.

– Tukiasemasäteily ei ole jakautunut tasaisesti ympäristöömme, vaan altistumistasoissa on suuria eroja esimerkiksi eri asuntojen tai työpaikkojen välillä riippuen esimerkiksi siitä, miten lähellä tukiasemia ja radiomastoja ne sijaitsevat. Radiotaajuinen säteily ei ole ihmisille ja ympäristölle riskitöntä, Elorannan lakialoitteessa sanotaan.

Säteilyturvakeskuksen laboratoriojohtaja Tommi Toivonen totesi torstaina Lännen Median haastattelussa, ettei tukiasemia ole järkevää lähteä rajaamaan. Hänen mukaansa ihminen altistuu ”helposti kymmentuhatkertaisesti suuremmalle kentälle” puhuessaan kännykkään. Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä kutsui demarikansanedustajien lakialoitetta ”täysin järjettömäksi”. Hän huomauttaa LM:lle, että ihmiskeho säteilee mikroaaltoja moninkertaisesti tukiasemiin verrattuna.

– Sähköallerginen ihminen olisi siis allerginen itselleen paljon voimakkaammin kuin tukiasemille, Ala-Nissilä toteaa.

– Nooh, olen itsestäni jäävi sanomaan, mutta ainakin tähän asti minua on pidetty ihan järkimiehenä ja varmaan sama sopii Ihalaisen Lauriinkin. Ja jos muistan oikein, niin Maria Guzenina on ministerinä vastannut näihin kysymyksiin. Eloranta on muuten sitten tähän asiaan vihkiytynyt ja kirjoittanut asiasta raportin, kommentoi Gustafsson Uudelle Suomelle.

Gustafsson sanoo seuranneensa aloitteesta käytyä julkista keskustelua lomaltaan sähköpostin välityksellä.

– Oikeastaan lyhyesti sanoisin vain sen, että kuuntelimme eduskunnan sivistysvaliokunnassa tähän asiaan liittyen eri asiantuntijoita. Noin kärjistäen sanottuna tämän asian tiimoilta on muodostunut kaksi koulukuntaa, ellei enemmänkin.

– En halua henkilökohtaisesti esiintyä minkään erityisalan asiantuntijana, mutta itse ajattelen niin, että voiko lasten ja lastenlasten terveydestä olla koskaan liian paljon huolissaan.

Kansanedustajien on mahdollista vetää allekirjoituksensa pois jo kertaalleen allekirjoittamastaan lakialoitteesta.

– En ole asiaa vielä siltä kannalta pohtinut, Gustafsson toteaa.