Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomen viranomaisilta lisäselvitystä väitetyistä CIA:n vankilennoista.

CIA:n vankikuljetuksiin ja salaisiin vankiloihin aiemmin yhdistettyjä lentoja on noin 150. Ulkoministeriö julkisti perjantaina niiden tiedot. Ulkoministeriö aikoo kuitenkin pyytää Yhdysvalloilta selvitystä vain yhdestä lennosta. Ministeriön mukaan kaikki paitsi yksi lennoista on luonteeltaan siviililentoja, eikä niitä näin ollen voi yhdistää laittomaan toimintaan.

Amnestyn mukaan siviililennot ovat kuitenkin CIA:n keino piilotella tietoja.

- Ulkoministeriön erottelu siviilikoneisiin ja valtiollisiin koneisiin on tässä yhteydessä täysin virheellinen. On laajasti dokumentoitu ja tunnustettu, että CIA:lla oli sopimuksia vankilentokuljetuksista yksityisten lentoyritysten kanssa. Näistä yrityksistä monet esiintyvät ulkoministeriön nyt julkistamissa tiedoissa. CIA on tarkoituksella peittänyt vankilentoihin liittyvää toimintaansa siviiliyhtiöiden taakse. Kaikki epäilyttävät lennot on tutkittava perinpohjaisesti, vaatii Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Amnesty International on tänään lähettänyt ulkoministerille kirjeen, jossa se pyytää Suomen viranomaisilta lisätietoja.

- Lisätietojen pyytäminen Yhdysvalloilta sen peitetoiminnasta ei ole varsinaista selvitystyötä, vaan johtaa käytännössä umpikujaan. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se anna tällaisia tietoja edes lähimmille kumppaneilleen. Selvitystyön pitää jatkua. Suomen viranomaisten tulee tutkia hallussaan olevat tiedot perinpohjaisesti ja läpinäkyvästi. Ulkoministeriö sanoo tehneensä kaiken voitavansa, mutta asiassa on vielä selvitettävää, Mehtonen sanoo.