Työnantajat voittavat tuomioistuimen käsittelyt nykyään useammin kuin aiemmin, kertoo Turun Sanomat. Työnantajat ovat tänä vuonna voittaneet kolme neljästä työtuomioistuimen käsittelemästä jutusta, kun 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa työnantajan hyväksi päättyi kaksi kolmasosaa tapauksista.

Työriitoihin erikoistuneen lakimiehen Kalevi Höltän mukaan linja on vuosien saatossa kehittynyt palkansaajia syrjiväksi.

Palkansaajat häviävät usein myös ne jutut, jotka itse vievät tuomioistuimeen. Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas arvelee heikon menestyksen johtuvan osin siitä, että käräjille lähdetään kokeilemaan ratkaisujen kestävyyttä epävarmoissakin jutuissa.

Tänä vuonna käräjillä on käsitelty poikkeuksellisen paljon laittomia lakkoja, jotka päättyvät yleensä yksiselitteisesti työnantajan hyväksi.

– Näyttää siltä, että tänä vuonna runsas puolet jutuista on liittynyt työrauhaan. Saa mennä aika pitkälle taaksepäin, että vastaan tulee samanlainen vuosi, toteaa työtuomioistuimen presidentti Pekka Orasmaa Turun Sanomissa.

Turun Sanomat kävi läpi noin 800 oikeustapausta 1970-luvulta alkaen.