Saksalaislehti Spiegel väittää Saksan hallituksen ja kumppanimaiden valmistelevan kaikessa hiljaisuudessa turvapaikanhakijailmiöön liittyvää B-suunnitelmaa, jonka pyrkimyksenä olisi hillitä pakolaisten ja siirtolaisten kulkua Euroopan sisällä. Avainasemassa on lehden mukaan Slovenia ja Schengen-alueen ulkorajan "nostaminen" pohjoisemmaksi.

Virallisesti Saksa tavoittelee yhä Euroopan-laajuista ratkaisua, joka tilkitsisi Euroopan ulkorajoja. Spiegel kuitenkin väittää, että liittokansleri Angela Merkelin esikunnassa on käynnissä myös vaihtoehtoinen hanke, joka muistuttaa Merkeliä kiivaasti kritisoineen hallituskumppani ja sisarpuolue CSU:n esittämiä ratkaisuja.

Spiegelin mukaan Merkel ei halua tunnustaa B-suunnitelman olemassaoloa, koska hän ei halua EU:n sisäisen, vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmän lopahtavan. Itävallan hallituksen esittämä keino tarjoaa Schengen-järjestelmän lopettamista ”elegantimman” ratkaisun, Spiegel väittää. Suunnitelman keskiössä on Slovania.

Slovenia on niin sanotulla läntisellä Balkanin reitillä Kreikan jälkeen seuraava EU- ja Schengen-maa, jolla on myös ulkoraja. Suunnitelman mukaan Schengenin ulkorajaa ikään kuin ”nostettaisiin” pohjoisemmaksi pysäyttämällä kaikki Afganistanista, Pakistanista ja Pohjois-Afrikasta tulevat turvapaikanhakijat Slovenian rajoille. Mainittujen kansallisuuksien edustajat siksi, ettei näistä maista tuleville juuri myönnetä turvapaikkoja Euroopasta.

Se, kuinka Slovenia kykenisi pysäyttämään turvapaikanhakijat – ja haluaako se edes näin toimia – on Spiegelin mukaan epävarmaa. Lehden mukaan merkki suunnitelman valmistelusta kuitenkin saatiin jo torstaina, kun Balkanin reitillä sijaitsevien Euroopan maiden neuvotteluryhmän saksalaisedustaja kertoi, että keskusteluissa on nyt esillä Slovenian rajavalvonnan parantaminen.

Uusia keinoja tarvitaan muun muassa siksi, että suunnitelma turvapaikanhakijoiden pysäyttämisestä EU:n ulkorajoille eli Kreikan ja Italian niin sanottuihin "hot spot" -vastaanottokeskuksiin ei ole edennyt riittävästi.